Dr. Chandhiran Rangaswamy, medic specializat în medicina cardiovasculară, a explicat că acest efect secundar este extrem de rar. El spune că accentul ar trebui să se pună în continuare pe beneficiile vaccinurilor, scrie Courier-journal.
În iulie cercetătorii Yale și Commonwealth Fund au anunțat că vaccinurile COVID-19 au salvat aproximativ 279.000 de vieți și au împiedicat 1,25 milioane de spitalizări.
Iată câteva lucruri-cheie de reținut despre miocardită, COVID-19 și vaccinuri.
Ce este miocardita
Miocardita este o inflamație a mușchiului inimii, potrivit lui Rangaswamy, și are legătură frecvent cu o infecție virală.
„Orice virus, inclusiv virusul gripal, poate provoca miocardită”, a spus el. „Știm că anumite substanțe, indiferent dacă sunt ilicite sau chiar medicamente eliberate pe bază de rețetă, pot provoca miocardită”.
Deci, practic orice poate stimula un răspuns inflamator se poate permuta în miocard, care este mușchiul inimii, și poate provoca miocardită în acest fel.
Orice vaccin, inclusiv vaccinul antigripal, poate provoca miocardită
Orice vaccin, inclusiv vaccinul antigripal, poate provoca miocardită și reacții inflamatorii, Rangaswamy. Cu toate acestea, riscul de a avea miocardită după un vaccin COVID-19 este mai mic, a spus el, reamintind că virusul în sine este mai periculos.
USA Today a informat că în luna iunie au existat 323 de cazuri de inflamație cardiacă la persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 29 de ani care au fost vaccinate cu serurile Pfizer sau Moderna. CDC, Departamentul SUA pentru sănătate și servicii umane și 15 organizații medicale de sănătate publică au numit-o un „efect secundar extrem de rar” pe care „doar un număr extrem de mic de oameni îl va experimenta” odată vaccinați.
Există categorii mai vulnerabile?
Anumite rapoarte arată că tinerii, în special bărbații, pot fi mai expuși riscului de miocardită. Rangaswamy susține că nu este clar cine este mai afectat în acest moment. De asemenea, a subliniat el, nu se poate spune clar care dintre vaccinuri este mai susceptibil de a provoca miocardită.