În contextul în care varianta Omicron se răspândește cu repeziciune, primele pastile antivirale pentru Covid-19 promit o protecție optimă pentru persoanele care prezintă riscuri de boală severă, scrie nbcnews.com.
În acest sens, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a autorizat Paxlovid de la Pfizer pentru forme de Covid ușoare până la moderate la persoanele de până la 12 ani care au afecțiuni de bază care cresc riscul de spitalizare și deces din cauza coronavirusului, cum ar fi boli de inimă sau diabet.
Cu toate acestea, unul dintre cele două medicamente din cocktailul antiviral ar putea provoca interacțiuni severe sau care pun viața în pericol cu medicamentele utilizate pe scară largă, precum diluanți ai sângelui și unele antidepresive.
Și FDA nu recomandă Paxlovid pentru persoanele cu boli severe ale rinichilor sau ficatului. Astfel, din cauza preocupărilor experților cu privire la potențialele efecte secundare ale molnupiravirului Merck, FDA a limitat utilizarea acestuia la adulți și numai în scenariile în care alte tratamente autorizate, inclusiv anticorpii monoclonali, sunt inaccesibile sau nu sunt „adecvate clinic”.
Cum funcționează Paxlovid
De menționat este faptul că cocktailul Paxlovid constă din două tablete de nirmatrelvir antiviral și o tabletă de ritonavir, un medicament care a fost folosit de mult timp ca agent de stimulare în regimurile HIV. Ritonavirul suprimă o enzimă hepatică cheie numită CYP3A, care metabolizează multe medicamente, inclusiv nirmatrelvir. În cazul tratamentului cu Paxlovid, ritonavirul încetinește descompunerea antiviralului activ de către organism și îl ajută să rămână la un nivel terapeutic mai mult timp.
În ceea ce privește efectele secundare, în momentul în care Paxlovid este asociat cu alte medicamente care sunt, de asemenea, metabolizate de enzima CYP3A, principala îngrijorare este că componenta ritonavir poate crește nivel de medicamente administrate concomitent la niveluri toxice.
Sursa citată precizează că medicamentele care prezintă riscuri de interacțiune sunt prescrise pe scară largă persoanelor cu cel mai mare risc de a fi infectate cu Covid din cauza altor afecțiuni de sănătate.
Referitor la reacțiile adverse, medicamentele includ, dar nu se limitează la: diluanți ai sângelui; medicamente anti-convulsii; medicamente pentru ritmuri neregulate ale inimii, hipertensiune arterială și colesterol crescut; antidepresive și medicamente anti-anxietate; imunosupresoare; steroizi (inclusiv inhalatoare); tratamente HIV; și medicamente pentru disfuncția erectilă.
Când devine periculoasă administrarea medicamentului
„Unele dintre aceste interacțiuni potențiale nu sunt banale, iar unele asocieri trebuie evitate cu totul”, a spus Peter Anderson, profesor de științe farmaceutice la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus.
„Unele sunt probabil ușor de gestionat. Dar la unii va trebui să fim foarte atenți”, a adăugat el.
Amintim faptul că în fișa sa informativă despre Paxlovid, FDA a publicat o listă detaliată a medicamentelor care pot interacționa dăunător cu ritonavir, inclusiv cele care nu ar trebui să fie asociate cu antiviralele Covid.
În ciuda acestui lucru însă, farmaciștii subliniază că multe dintre interacțiunile medicamentoase sunt gestionabile și că nu ar trebui să împiedice majoritatea oamenilor să ia Paxlovid.
„Farmaciștii sunt experți foarte bine pregătiți în siguranța și monitorizarea medicamentelor și sunt o sursă excelentă de informații și sfaturi despre interacțiunile dintre medicamente și, de asemenea, suplimente și produse pe bază de plante”, a spus Emily Zadvorny, un farmacist clinic, care este și directorul executiv al Societății Farmaceștilor din Colorado.
Ce spun specialiștii
„Ei vor ajuta la determinarea unei interacțiuni semnificative și vor găsi soluții pentru a atenua interacțiunea, dacă este posibil”, a mai spus acesta.
Pe de altă parte, rr. William Werbel, profesor asistent de medicină la Universitatea Johns Hopkins, specializat în boli infecțioase de transplant, a sfătuit persoanele cu risc crescut de complicații ale Covid-19 să discute cu medicul de familie, sau cu un farmacist priceput, despre schimbările pe care le-ar putea face la medicamente pentru a putea lua Paxlovid în cazul infectării cu noul coronavirus.
Acesta mai menționază faptul că medicamentul, pentru a fi eficient, trebuie prescris în termen de cinci zile de la primele simptome.
Medicul Anderson spune la rândul său că în cazul unor efecte adverse între medicamentul luat de pacienți și Paxlovid, o terapie alternativă este GlaxoSmithKline, singurul tratament autorizat cu anticorpi monoclonali despre care cercetările indică că neutralizează în mod fiabil varianta omicron a virusului.
Pe de altă parte, chiar și cu preocupările legate de administrarea Paxlovid cu alte medicamente eliberate pe bază de rețetă, experții sunt încântați de potențialul medicamentului.
„Paxlovid este un medicament inovator”, a spus Anderson. „Acest lucru ar putea face o diferență reală în pandemie, punând la dispoziția multor oameni un tratament eficient împotriva Covid-19”, a adăugat acesta.