Avem destule cunoştinţe despre efectele pe termen lung ale unei tehnologii noi precum ARN mesager? Jurnaliștii de la „La Voix Du Nord” au pus această întrebare unei experte.
Anne Goffard, virusolog, aminteşte că această tehnologie nu e chiar aşa de nouă. „În realitate, vaccinarea cu ARN mesager este testată la oameni de la începutul anilor 2000. Este adevărat ca nu s-a testat în cadrul strategiei preventive care se referă la Covid astăzi, ci într-un alt obiectiv de vaccinare numită terapeutică. Se dorea vaccinarea persoanelor afectate de maladii precum cancerul”, transmite Le Soir.
Retrospectivă asupra efectelor secundare
„Se spunea, o să-i vaccinăm, asta va stimula sistemele lor imunitare care se vor apăra contra cancerului. Doar că nu funcţiona. Totuşi s-au făcut teste in vitro, pe diferite familii de animale şi oameni cu diferite grupuri de populaţii, urmărite timp de mai mulţi ani după teste. Asta ne-a permis să vedem că nu există efecte asupra fertilităţii, nici nu duc la maladii autoimune pe termen lung, nici la cancer. Se ştia că nu există efecte secundare târzii şi grave legate de această tehnologie”.
Un alt studiu arată ce se întâmplă la câteva luni după vaccinarea cu Pfizer
Cercetătorii din Marea Britanie au realizat recent un studiu care dovedește eficiența vaccinului anti-covid produs de Pfizer în funcție de perioada de timp la care este administrat, scrie pharmatimes.com.
Studiul PITCH a inclus 503 de lucrători din domeniul sănătății din Birmingham, Liverpool, Newcastle, Oxford și Sheffield. În ceea ce privește modul de desfășurare, cercetătorii au comparat un interval scurt de dozare (mediană de 3,4 săptămâni, interval de două-cinci săptămâni) și programe de dozare lungi (mediană de zece săptămâni, interval de șase-14 săptămâni) din jabul Pfizer / BioNTech.
Ei au descoperit că un interval mai mare de dozare a dus la anticorpi neutralizanți de două ori mai mari împotriva tuturor variantelor, inclusiv varianta Delta, comparativ cu programul scurt de dozare.
Ce se întâmplă cu nivelul de anticorpi
Totodată, cercetătorii au mai descoperit faptul că, deși nivelurile de anticorpi au scăzut după primele doze, nivelurile de celule T au rămas ridicate. Între timp, un program de dozare mai lung a dus la mai puține celule T în general, dar a produs o proporție mai mare de celule T ajutătoare care, potrivit cercetătorilor, sprijină memoria imunitară.
Sursă foto: Dreamstime