Adevărul despre piftie! Este unul dintre cele mai îndrăgite preparate în multe culturi, mai ales în Europa de Est și unele părți din Asia. În majoritatea cazurilor, la fel ca în România, este servită în perioada sărbătorilor de iarnă. De cele mai multe ori, este preparată din carne de porc, pui, sau vită, gătită cu o cantitate mare de gelatină naturală.
Deși este delicioasă, nu trebuie consumată în exces. Poate avea efecte negative asupra sănătății și dacă este preparată necorespunzător. Cel mai mare pericol privind piftia este legat conținutul ridicat de grăsimi și de săruri.
Piftia poate avea un conținut ridicat de grăsimi și săruri
Piftia este adesea preparată din carne cu conținut ridicat de grăsimi, precum slănina sau carnea de porc cu grăsime. Consumul excesiv de grăsimi saturate poate duce la creșterea colesterolului din sânge. Implicit, crește și riscul apariției unor afecțiuni cardiovasculare.
Răcitura este, de asemenea, preparată cu multă sare, pentru a i se intensifica gustul. O dietă bogată în sare poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. Poate, de asemenea, să crească riscul de boli cardiovasculare și hipertensiune arterială.
La prepararea piftiei, se folosesc, totodată, ingrediente bogate în calorii, cum ar fi untul sau uleiul, tot pentru a intensifica aroma și gustul. Consumul excesiv de calorii poate duce la creșterea în greutate. Totodată, poate crește riscul de obezitate și diabet.
Risc de contaminare bacteriană
Pe lângă acestea, există și un risc de contaminare bacteriană. Dacă răcitura nu este preparată sau păstrată corect, se poate contamina cu Salmonella sau E.coli. De aceea, trebuie respectate regulile de igienă în timpul preparării, dar și în ceea ce privește păstrarea ei.
De asemenea, consumul excesiv poate avea consecințe grave asupra sănătății, precum apariția unor boli cronice. Așadar, pentru a evita astfel de probleme, puteți alege variante preparate cu carne slabă sau de pasăre.
Masă sănătoasă de Crăciun
În România, este adevărat că masa de Crăciun poate include o varietate bogată de preparate. Multe dintre ele sunt bazate pe carne, de exemplu sarmalele, cârnații, friptura de porc și alte bucate tradiționale.
Cu toate acestea, trebuie să respectăm un anumit echilibru în alimentație, mai ales în perioadele în care obiceiurile alimentare pot deveni mai generoase. Mai multe puteți afla aici.