Profesorul Herman Berkovits, care a ajuns între timp consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, a explicat că Israelul a achiziționat un medicament de la Pfizer, pentru a lupta împotriva COVID-19. Medicul și prietenul lui Benjamin Netanyahu, profesorul Herman Berkovits spune că țara sa a semnat contractul cu Pfizer pentru achiziția medicamentului Paxlovid în noiembrie după ce acesta va primi aprobarea FDA.

Pastilă pentru formelor ușoare și moderate

Pastila Paxlovid, administrată sub formă de comprimate, este destinată pacienţilor cu forme uşoare şi până la moderate, în primele trei zile de la apariţia simptomelor. Tratamentul complet include o pastilă la fiecare 12 ore timp de cinci zile. În fazele doi şi trei ale testelor clinice s-a demonstrat că Paxlovid reduce simptomele grave, spitalizarea şi riscul de deces în 89% din cazuri, atunci când pacienţii primesc medicaţia în fazele incipiente.

„După 5 zile nu mai are acelaşi efect pe care îl are în primele 2 zile”,a declarat Dr. Berkovits.

Potrivit datelor furnizate de Pfizer, eficienţa pastilei nu ar trebui să fie afectată de apariţia noilor variante, inclusiv a variantei Omicron.

Israel, printre primele țări care au achiziționat-o

Premierul israelian Naftali Bennett a declarat în noiembrie că a semnat un acord cu Pfizer pentru achiziţionarea rapidă a medicamentului atunci când acesta va primi aprobarea FDA, iar guvernul israelian are încredere că pastila va fi eficientă în a ţine sub control al cincilea val al pandemiei.

„În urmă cu o săptămână, FDA din America a recunoscut şi a dat ca un ordin de urgenţă pentru un medicament nou care este produs de către Pfizer. Acest medicament nou a fost preluat şi de către Israel, duminică, în urmă cu trei zile, tot cu aprobare de urgenţă ca să fie adus aici.

De mâine vor apărea în Israel zeci de mii de doze din acest medicament nou.La ce este bun acest medicament nou? Este o tabletă care poate fi dată numai acasă, singur, poţi să iei, dar sigur, este important ca să fie de la un medic, acesta se ia la fiecare 12 ore, este vorba despre două tablete pe zi, la 12 ore, sunt 10 tablete care vor fi date timp de 5 zile , se vor da la pacienţii care sunt într-o formă uşoară sau într-o formă medie şi care sunt diagnosticaţi cu boala între 3 şi 5 zile.

Deci sunt date la aceşti pacienţi care sunt cu forme uşoare, medii şi cu un risc ridicat de mortaliate sau de morbiditate. Este foarte important ca să se dea în aceste câteva zile deoarece după 5 zile nu mai are acelaşi efect pe care îl are în primele 2 zile”, a explicat pentru news.ro profesorul Herman Berkovits.

Israelul a fost una dintre primele ţări din lume care a semnat un acord cu Pfizer pentru achiziţionarea vaccinului anticoronavirus, ceea ce a făcut ca acest stat să fie printre primele din lume care şi-a vaccinat cu schema completă cea mai mare parte a populaţiei.

Reduce mortalitatea cu până la 90%

Medicamentul este foarte eficient în ceea ce privește reducerea ratei mortalității, după cum spune Prof. Berkovits. Astfel, poate reduce cu până la 90% rata mortalității și, în plus, are efecte secundare minime. De asemenea, medicamentul este eficient și împotriva variantei Omicron.

„Se ştie că acest medicament nou reduce mortalitatea chiar până la 90%. Nu numai asta, se crede că efectele secundare pe studiile care s-au făcut au fost foarte minore. Este foarte important să ştim că acest medicament nu are nevoie de supraveghere medicală, va fi dat acasă, este destul de scump, costă în jur de 500 de dolari 10 tablete. Este important să ştim că putem să-l luăm singuri şi că după 5 zile ne vom simţi mai bine.

În Israel au fost depistate peste 2000 de cazuri de Omicron, trebuie să ştim că această tabletă ajută şi la Omicron, nu numai în cazul variantelor vechi ale virusului. Se pare că în Israel, în 10 zile, 90% va fi variantă de Omicron.

Foarte mulţi copii deja sunt bolnavi la noi, vaccinarea este importantă, nu numai pentru copii, cu booster-ul, la noi a început deja vaccinarea de la 5 ani la 11 ani, nu sunt cazuri complicate, nici de miocardite, acea infecţie la inimă de care se tot vorbeşte, vaccinul este important, dar ne luptăm şi cu alte medicamente, cu acesta de la Pfizer, este un medicamen antiviral, este o combinaţie de alte două medicamente antivirale, să sperăm că în curând vom avea şi alte medicamente”, a adăugat Prof. Berkovits.