Pizza congelată este gustoasă, se prepară în câteva clipe și, de obicei, este accesibilă ca preț. Dar nu tot ceea ce e bun la gust este benefic pentru organism. Pizza congelată este chiar mai nocivă decât s-a crezut inițial, în special din cauza nivelurilor ridicate de grăsimi saturate, sodiu și carbohidrați rafinați. Experții spun că ar trebui să o evitați cât mai mult posibil, dacă țineți la sănătatea inimii, potrivit Shefinds.
Nutriționistul Krutika Nanavati avertizează că ingredientele procesate din acest aliment congelat, pe care multă lume în consumă astăzi, ne pot expune riscului unor afecțiuni cardiace, dar și altor probleme de sănătate. Potrivit medicului, „pizza congelată este plină de ingrediente nesănătoase, inclusiv carne procesată, brânzeturi bogate în grăsimi și sosuri cu zahăr”.
Nicio valoare nutritivă, doar grăsimi și multe calorii
Toate aceste ingrediente procesate sunt dăunătoare, având cantități mari de grăsimi și calorii, fără nicio valoare nutritivă. ”Dacă o felie de pizza, mâncată ocazional, nu vă va ucide, consumul regulat de pizza congelată poate crește riscul de a face boli de inimă sau alte probleme cardiovasculare”, avertizează Nanavati.
O pizza congelată conține 12 gr de grăsime, dintre care 5 grăsimi saturate
Unul dintre numitorii comuni ai pizzelor congelate, indiferent de fabricant, este conținutul extrem de ridicat de sodiu. Într-o singură felie, băgăm în noi nu mai puțin 760 de mg de sodiu. La fel și în cazul caloriilor din grăsimi, în special din grăsimile saturate. O pizza congelată conține 12 grame de grăsime, dintre care 5 sunt grăsimi saturate.
Niveluri mai mari de carbohidrați rafinați
Pizza congelată are și niveluri mai mari de carbohidrați rafinați, de obicei sub formă de făină albă. Carbohidrații rafinați pot crea probleme, deoarece sunt tipurile de carbohidrați care au fost procesați până la punctul în care pierd mult din valoarea nutritivă, inclusiv din fibre. Consumul permanent de alimente procesate, bogate în sodiu, grăsimi saturate și carbohidrați rafinați, poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății. De exemplu, consumul excesiv de grăsimi saturate poate crește nivelul de LDL (colesterol rău), iar consumul excesive de sodiu poate duce la hipertensiune arterială. Ambele afecțiuni pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Conform unui studiu realizat de Missouri Medicine, o alimentație bogată în carbohidrați rafinați poate crește riscul de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, boli de inimă și diabet de tip 2.