Din fericire, porumbul nu se mănâncă doar vara. Dacă înghețați porumbul ca atare sau boabele de pe știulete, vă puteți bucura de porumb pe tot parcursul anului, potrivit Yahoo.com.

Știuleții proaspeți de porumb pot fi preparați în diferite moduri: pe grătar, în apă clocotită sau la microunde. De obicei se servesc cu unt topit și sare. Boabele de porumb fiert pot fi adăugate în supe, salate sau în diferite feluri de mâncare de legume sau ca atare, cu unt sau ulei de măsline și condimente.

Un aliment natural, fără gluten

Aruncarea porumbului într-o oală cu apă fierbinte este modul cel mai simplu de a prepara acest aliment foarte gustos. Se pare însă că această metodă nu e cea mai indicată.

Iată de ce. Potrivit Mashed, datorită profilului său nutritiv impresionant, majoritatea oamenilor pot beneficia de consumul de porumb integral și porumb dulce ca parte a unei diete echilibrate.

De asemenea, este un aliment natural fără gluten și poate fi consumat de cei care evită glutenul. Porumbul conține o serie de compuși vegetali bioactivi, dintre care unii vă pot îmbunătăți sănătatea.

Ajută la un metabolism sănătos

Porumbul este consumat de oameni din cele mai străvechi timpuri. Conține acid folic, cunoscut sub denumirea de vitamina B9. Acidul folic permite organismului să producă în mod sănătos celulele roșii și albe din sânge și, de asemenea, ajută la transformarea carbohidraților în energie. Altfel spus, porumbul promovează un metabolism sănătos.

Un bol de porumb conține aproximativ 19%, adică puțin sub o cincime, din valoarea zilnică de vitamina B9 pe care ar trebui să o consumăm zilnic. Aceasta este extrem de importantă în timpul sarcinii, deoarece scade posibilitatea de malformații congenitale.

Fiert sau la aburi

Când porumbul este fiert, își pierde o parte din acidul folic și alți nutrienți, care ajung în apă. Prin urmare, porumbul își pierde din proprietăți dacă este fiert. De aceea, este bine să gătiți porumbul la aburi: durează mai puțin timp decât fierberea și, cel mai important, păstrează nutrienții de care avem nevoie.

Pe lângă faptul că prepararea porumbului la abur permite nutrienților să nu se piardă în apă, se pare că și gustul va fi mai dulce. Iar operațiunea nu este deloc complicată.

O dată pe an, o cură de porumb

Porumbul este compus în principal din carbohidrați și este bogat în fibre. De asemenea, conține o cantitate importantă de proteine. Aportul regulat al cerealelor integrale poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. Fiind o sursă bună de luteină și zeaxantină, poate ajuta la menținerea sănătății ochilor.

În plus, nu promovează boala diverticulară, așa cum se credea anterior, ci dimpotrivă, pare a fi protector. Mai mult, porumbul conţine şi potasiu, necesar pentru buna funcţionare a muşchilor şi a inimii. Carbohidraţii cuprinşi în porumb dau energie şi nu permit depunerea grăsimii. Un consum moderat poate duce chiar la scăderea în greutate pentru că anumite molecule din compoziţia porumbului grăbesc degradarea grăsimilor.

Medicii recomandă chiar o dată pe an o cură de porumb fiert. Magneziul şi vitamina E din porumb ajută inima să se menţină sănătoasă, crescând elasticitatea vaselor de sânge.

Porumbul este un bun detoxifiant și ajută astfel la menţinerea unei bune digestii. Specialiștii spun că prin consumul porumbului fiert prevenim cancerul la plămâni datorită substanţei numita beta-cryptoxanthin.