Adevărul despre postul intermitent. Cât de eficient și sănătos este

Adevărul despre postul intermitent. Considerat mai mult un model de dietă decât o dietă, știința spune că așa numitul „post intermitent” poate ajuta la slăbit (o fereastră de alimentație mai mică înseamnă mai puține calorii consumate).

Cercetările au legat postul intermitent de niveluri îmbunătățite de zahăr din sânge, scăderea riscului de boli de inimă și cancer. Conform cercetării neurologului Mark Mattson, s-ar putea să ajute creierul să evite boli neurogenerative precum Alzheimer și Parkinson, îmbunătățind starea de spirit și memoria.

Acest model de alimentație s-ar putea alinia mai bine cu ritmurile noastre circadiene

Anumite cercetări au sugerat că „postul intermitent”, acest model de alimentație care limitează pe o anume perioadă de timp consumul de alimente, s-ar putea alinia mai bine cu ritmurile noastre circadiene și, de asemenea, poate îmbunătăți glicemia.

Postul intermitent un model de alimentație bazat pe eliminarea voluntară a caloriilor, până la 25% calorii din consumul zilnic, pe o perioadă de 16 până la 24 de ore. În funcție de variantă aleasă, este obligatorie alternarea aportului normal de alimente de 8 până la 24 de ore.

Iată ce se întâmplă în organism după un post intermitent timp de o săptămână, conform Yourtango.

1. Corpul începe autofagia, un proces de „auto-reciclare”

După 6-10 ore în care nu am mâncat nimic, cea mai mare parte a glucozei rămase în organism, care încă circulă în sânge, va fi folosită ca și combustibil. Dacă obișnuiați să mâncați trei mese pe zi sau dacă aveați o dietă bogată în carbohidrați, veți începe să simțiți că vă este foame și veți avea niveluri scăzute de energie până la a 10-a oră.

Această senzație oarecum dureroasă de foame se va atenua după două ore, iar corpul se va adapta în mod natural la aceste noi informații. După 12-16 ore, corpul va continua să-și epuizeze rezervele de glicogen, crescând în același timp dependența de corpii cetonici. S-ar putea să simțiți că vă este mai frig decât de obicei, deoarece corpul nu digeră alimente.

Astfel, vă veți îmbunătăți digestia, colesterolul și mai ales veți reduce inflamația. După 16-18 ore fără să mâncați nimic, corpul va începe autofagia, un proces de „auto-reciclare” în care începe să scape de orice gunoi pe care îl găsește, fie că este vorba de proteine, bacterii sau celulele disfuncționale.

2. Foamea nu este întotdeauna un motiv de alarmă

Există o mulțime de mituri despre alimentație, dar acum se dovedește că micul dejun nu este cea mai importantă masă a zilei, că mâncatul frecvent nu stimulează neapărat metabolismul (cu un aport constant de carbohidrați care circulă prin sistem, corpul tău nu poate arde grăsimile) și, contrar opiniei populare, foamea provoacă automat supraalimentare.

După 24-32 de ore de înfometare, corpul va rămâne fără glicogen și se va baza în întregime pe propriile depozite de grăsime pentru energie. Creierul încă are nevoie de glucoză pentru a funcționa, așa că organismul găsește modalități de a face acest lucru, de obicei prin separarea trigliceridelor din depozitele de grăsime în glicerol și acizi grași liberi, care vă vor ajuta să nu descompuneți țesutul muscular.

Corpul va obține cea mai mare parte a energiei și glucozei de care are nevoie pentru a păstra masa musculară și va stimula hormonul de creștere uman în timpul procesului.

3. Ce este de mare ajutor

Cafeaua, ceaiul, respectarea unui program și conștientizarea faptului că foamea este doar o senzație care vine și pleacă. Aisgurați-vă, însă, că nu exagerați, pentru că postul intermitent nu înseamnă că trebuie să vă înfometați zile la rând sau să evitați să vă hidratați.

4. Postul intermitent este ca un prieten, cu bune și cu rele

Regulile postului intermitent sunt extrem de simple și nu este necesar niciun ghid sau carte de bucate și nu trebuie să urmezi tot felul de reguli absurde. Un alt lucru care poate funcționa în favoarea voastră este că, în mod cert, vă veți simți mai bine.

Desigur, primele două zile de înfometare nu vor fi ușoare, dar, pe de altă parte, nivelul de energie va crește vertiginos, iar mâncatul va deveni o experiență plăcută, în care orice veți gusta va avea mai multă aromă.