Presa rusă pro-Kremlin a estimat luni că adevărul despre prăbuşirea avionului de linie malaezian Boeing-777 în estul Ucrainei nu va fi aflat probabil niciodată, acuzând Occidentul că atribuie Rusiei vina pentru tragedie înaintea chiar de începerea anchetei, comentează France Presse.
'Presa occidentală ştie deja cine este responsabil de prăbuşirea avionului de linie. În mod evident, aceasta este Rusia', scrie cotidianul popular Komsomolskaia Pravda, acuzând Occidentul că trage concluzii pripite înainte ca ancheta să fi început.
'Cei vinovaţi au fost numiţi', titrează la rândul său cotidianul de mare tiraj Moskovski Komsomoleţ, evocând că SUA au minţit deja o dată când l-au acuzat pe (fostul lider irakian) Saddam Hussein că ar deţine arme de distrugere în masă.
'Este greu de spus dacă va fi posibil să distingem adevărul de minciună în această nouă lume minunată a informaţiei', adăugă ziarul citat.
La rândul său, Rossiiskaia Gazeta acuză autorităţile de la Kiev pentru refuzul de a coopera cu Moscova.
'Kievul nu se grăbeşte să răspundă celor '10 întrebări' cu privire la Boeing', scrie acesta, referindu-se la seria de zece întrebări formulate la sfârşitul săptămânii trecute de Ministerul rus al Apărării şi adresate autorităţilor ucrainene pentru a face lumină în cazul catastrofei aeriene.
'Dezastru este nu doar în cer, ci şi în relaţiile dintre Rusia şi Occident', estimează cotidianul Nezavissimaia Gazeta.
'Fragmente ale Boeing-ului pe cale să cadă în Rusia', titrează cotidianul economic Kommersant, estimând că rezultatele anchetei vor influenţa major viitorul relaţiilor dintre Moscova şi Occident. 'Dacă ancheta va stabili responsabilitatea Rusiei în catastrofă, Moscova va fi din nou percepută de Occident ca Imperiul Răului', estimează expertul Aleksandr Golţ, citat de Kommersant.
'Rusia ar trebui să înceapă să reconstruiască încrederea în relaţiile sale cu Europa', scrie şi cotidianul de afaceri Vedomosti.
'O mare parte din ceea ce s-a întâmplat este ireversibil, dar iniţiative punctuale şi coerente ar putea duce totuşi la o înţelegere reciprocă', mai adaugă acesta.
AGERPRES