Pe măsură ce cercetătorii încearcă să afle mai multe despre combaterea bolii Alzheimer, se acumulează mai multe dovezi pentru a susține ideea că sănătatea intestinală poate juca un rol important în sănătatea creierului, inclusiv la prevenirea și reducerea caracteristicilor demenței.
Având în vedere acest lucru, cercetătorii brazilieni au revizuit recent mai multe studii pentru a vedea în ce măsură chefirul ar putea fi benefic ca supliment pentru cineva cu boala Alzheimer. Deoarece probioticele susțin sănătatea intestinală, despre care se suspectează că are un impact asupra sănătății creierului, oamenii de știință au vrut să analizeze în mod special chefirul, deoarece are o „compoziție microbiană unică”.
Un studiu pe oameni a arătat că acesta a îmbunătățit funcționarea cognitivă și testele de memorie, potrivit medicalnewstoday.
Descoperirile au fost publicate în revista Brain Behavior and Immunity Integrative.
Chefirul poate îmbunătăți funcționarea cognitivă?
Se estimează că 7 milioane de oameni din SUA suferă de boala Alzheimer și se estimează că acest număr aproape se va dubla în 25 de ani. Având în vedere impactul fizic, emoțional și financiar pe care îl are boala Alzheimer, oamenii de știință caută modalități de a reduce impactul.
Unele cercetări au examinat dacă probioticele sunt utile persoanelor cu boala Alzheimer, iar oamenii de știință din Brazilia au vrut să vadă dacă chefirul este benefic.
Probioticele sunt importante pentru sănătatea intestinului și pot crește cantitatea de bacterii bune din microbiom, care poate aduce beneficii sistemului imunitar, inimii și altor părți ale corpului. Alimente precum iaurtul și varza murată conțin probiotice, iar probioticele sunt disponibile și sub formă de băutură, inclusiv chefirul.
Chefirul provine din fermentarea boabelor de chefir cu lapte (atât lactate, cât și nelactate). Potrivit autorilor revizuirii, chefirul s-a remarcat pentru că include „atât bacterii, cât și drojdii într-o relație simbiotică”.
Oamenii de știință au căutat prin mai multe baze de date pentru a găsi studii despre chefir și boli neurodegenerative. După ce și-au restrâns rezultatele căutării, au rămas cu șapte studii – un studiu a implicat oameni, patru studii au implicat rozătoare, iar celelalte două studii au implicat muște.
Stresul oxidativ, „un proces din creier care crește odată cu îmbătrânirea”
Cercetătorii au fost interesați de modul în care chefirul poate influența funcționarea cognitivă, neuroinflamația și stresul oxidativ. Potrivit revizuirii din 2016, stresul oxidativ este „un proces crescut în creier odată cu îmbătrânirea” și poate contribui la demență.
După ce au analizat diferitele modele, autorii revizuirii au determinat ce impact ar putea avea kefirul ca tratament adjuvant al bolii Alzheimer.
Studiul arată un salt în funcționarea cognitivă
Studiul pe oameni a durat 90 de zile și a evaluat persoanele cu boala Alzheimer; au fost 13 participanți la studiu. Participanții au luat un supliment zilnic de chefir la o doză de 2 ml pe kilogram de greutate corporală.
Înainte de a începe suplimentarea dietei cu chefir, oamenii de știință au adunat date despre funcționarea cognitivă prin Mini-Mental State Examination (MMSE) și memorie. Au adunat și informații despre biomarkerii inflamatori și stresul oxidativ. În general, participanții au avut o îmbunătățire cu 28% a scorurilor de bază MMSE după 90 de zile de suplimentare cu chefir. De asemenea, au înregistrat o îmbunătățire cu 66% a testelor de memorie.
În plus, participanții au arătat o îmbunătățire a biomarkerilor de stres inflamator și oxidativ.