A început campania de vaccinare în România! Din prima tranşă simbolică de 10.000 de doze pe care a primit-o România, urmează să fie vaccinate 5.000 de cadre medicale, pentru că fiecare trebuie să primească două doze de vaccin, la un interval de 21 de zile.
Prima persoană vaccinată în România, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală, duminică dimineaţa la ora 09:00, a fost asistenta medicală Mihaela Anghel. Alegerea ei nu a fost una întâmplătoare: Mihaela Anghel a făcut parte din echipa care a preluat primul pacient român confirmat cu virusul SARS-CoV-2, pe 27 februarie 2020.
Imediat după ce a primit doza de vaccin, ea a spus că nu a simţit niciun fel de durere.
„A fost cel mai nedureros vaccin pe care l-am facut până acum”, a declarat Mihaela Anghel ulterior, în faţa jurnaliştilor. Ea a avut un mesaj şi pentru românii care nu sunt siguri sau nu vor să se vaccineze în acest moment. „Le transmit să deschidă bine ochii şi să vină să se vaccineze, să putem scăpa de această greutate care ne apasă pe toţi. Să nu mai aştepte să se îmbolnăvească ei sau cei dragi ca să-şi dea seama că există această boală”, a declarat asistenta medicală.
Ea a mai spus că nu a stat deloc pe gânduri când a venit vorba să aleagă vaccinarea: „Nu am stat deloc pe gânduri, m-am gândit cu siguranță să mă vaccinez, pentru că nu vreau ca cei dragi mie să se îmbolnăvească și nici eu.”
Mihaela Anghel are 26 de ani şi lucrează în cadrul Institutului „Matei Balş” de patru ani de zile.
Ce se va întâmpla în continuare în România?
Săptămânal, în România vor ajunge în jur de 140.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19. În cadrul strategiei de vaccinare există trei etape: prima etapă este cea adresată personalului medical şi personalului din sistemul social, în etapa a doua este vaccinată populaţia la risc şi persoanele care definesc activităţi esenţiale şi în etapa a treia este vorba despre vaccinarea populaţiei generale.
Pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin. În plus, în acest moment, Comisia Europeană urmăreşte dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească şansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piaţă acordată de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
La începutul lunii ianuarie, EMA urmează să finalizeze evaluarea celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, şi anume vaccinul dezvoltat de compania Moderna. Numărul de doze repartizat României din vaccinurile ce ar putea obţine recomandarea din partea EMA şi autorizarea din partea Comisiei Europene va fi stabilit în aceeaşi manieră în care s-a perfectat contractul cu primul producător al cărui produs a trecut deja de aceste trepte, a informat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea.
Până în acest moment, Comisia Europeană a semnat contracte cu şase companii. În baza acestor contracte semnate şi în funcţie de ce vaccinuri vor fi, în continuare, recomandate de către EMA şi autorizate de către Comisia Europeană, România va putea accesa numărul de doze necesar pentru vaccinarea a 10,7 milioane de persoane, cu posibilitatea de suplimentare.