Vladimir Putin nu are în plan să oprească războiul din Ucraina, ci din contră, interesul său este mai degrabă prelungirea acestuia. Eugen Tomac, președinte PMP a vorbit despre toate aceste aspecte.
Într-un interviu acordat la B1 Tv, Eugen Tomac a fost întrebat cât de mult își dorește, de fapt, Occidentul să ajute Ucraina, dar și cadre este obiectivul său strategic.
Astfel, potrivit liderului PMP, NATO a reacționat ferm, luând măsuri drastice după declasarea războiului din Ucraina, printre acestea numărându-se și sancțiunile impuse.
El a subliniat faptul că acum cel mai important lucru este momentul în care cele două țări vor face pace, în condițiile în care Vladimir Putin preferă să mai tragă de timp și să nu se așeze la masa discuțiilor.
Eugen Tomac susține că Putin se folosește de criza la energie, astfel încât să genereze o presiune cât mai mare, evitând orice fel de dialog.
De ce prelungește Vladimir Putin războiul din Ucraina?
„Cred că consensul există, faptul că NATO a reacționat până acum destul de ferm și s-au luat măsuri în ce privește sancțiunile contra Rusiei arată clar că există, la nivelul statelor occidentale o poziție destul de clară. Chestiunea e când și în ce condiții se va ajunge la o pace.
Acum, privind în teren, e limpede că niciuna dintre părți nu e pregătită să se așeze la masa discuțiilor, cu atât mai mult cu cât Putin trage de timp, vrea să împingă acest conflict pe o perioadă cât mai lungă, tocmai pentru că mizează pe ceea ce sovieticii mereu au luau în calcul – factorul vreme.
Acum, când e vremea bună, nimeni nu-și pune problema facturilor, presiunea legată de gaze și curent. Asta deși s-a dublat totul, s-a triplat în energie. Iar Putin mizează pe acest aspect, care va pune o presiune destul de mare dacă până în toamnă nu se va ajunge la o soluție privind dialogul”, a spus Eugen Tomac, la B1 Tv.
Referitor la situația de pe front, el susține că Rusia întâmpină blocaje destul de mări susținut de faptul că numărul pierderilor nu mai contează acum ci se dorește doar o ocupat rapidă a Ucrainei.
Blocajul întâmpinat de Rusia
Problema este însă alta, susține Eugen Tomac. Potrivit acestuia, propaganda în rândul populației ruse este și ea eficientă, astfel încât sunt persoane care nu știu adevărul despre ce se întâmplă pe front.
„Strategia Moscovei a ajuns la un blocaj pentru că nu-i interesează câți militari își pierd viața, ce-l interesează pe Putin e să găsească o formulă prin care să prezinte mari realizări ce a reușit să ocupe în Ucraina. Nu trebuie să ne păcălim că, din păcate, propaganda rusă e extrem de agresivă și eficientă în rândul populației ruse.
Problema e în Ucraina, că e clar că nimeni la Kiev nu va accepta să stea la masă cu Putin și să accepte că cedează parte din teritoriu. De asta poziția Occidentului, care e extrem de prudentă în această perioadă, e de a găsi soluții prin care să aducă cele două părți la masa discuțiilor și un actor important e Turcia. Sper că Turcia va reuși să-și mențină rolul de mediator”, a mai spus liderul PMP.
Un alt lucru pe care mizează Vladimir Putin îl reprezintă faptul că în Europa și SUA, interesul față de conflict va scădea în continuare, lucru care se și întâmplă.
El a dat exemplu masacrul de la Bucha și Mariupol, moment în care lumea a fost șocată de ce se poate întâmpla, însă evenimentul a trecut rapid și a fost uitat acum.
Dacă nu vor exista negocieri de pace, războiul va fi mai complicat
Eugen Tomac este de părere că în cazul în care în această vară nu vor fi găsite soluții comune între Rusia și Ucraina pentru a obține pace, vor urma vremuri mult mai complicat decât până acum.
„Pe măsură ce se intră în această rutină a războiului, când nu mai șochează știrile cu morți și luptele care se duc, evident că scade și acest interes. Pe de altă parte, și mesajele liderilor politici au scăzut și nu numai la Washington , ci și în UE. (…) E oarecum normală această stare, dar nu înseamnă că oamenii nu sunt solidari sau că nu e interes de urmărire a evenimentelor. Emoția scenelor de la Bucha și Mariupol s-a stins, că ăla a fost momentul în care toată lumea a fost șocată că putem trăi așa ceva în secolul nostru, în Europa. Deci e oarecum firească această abordare la ora actuală. Evident, asta își dorește și Rusia…
Am văzut acum câteva zile, la Bruxelles – până acum erau doar știri prin care empatizau și jurnaliști, și cetățeni cu ce se întâmplă în Ucraina – o știre în care belgienii erau nemulțumiți că din 40.000 de ucraineni care au cerut azil doar 1000 au cerut și să fie angajați. Deci apar și genul acesta de informații, deci s-a intrat în rutina războiului
Cred că dacă nu se va găsi o soluție în această vară ca cele două părți să se așeze din nou la masă, urmează vremuri extrem de complicate”, a mai declarat Eugen Tomac, pentru B1 TV.