Adevărul despre Putin: Un monstru însetat de putere. Dacă se întorc împotriva lui, va avea probleme

Sursă: Dreamstime

Un articol recent din Atlantic, semnat de Brian Klaas, profesor de politică la University College London și autorul cărții „Corruptible: Who Gets Power and How It Changes Us”, arăta cum a căzut Putin în „capcana dictatorului”.

Concluzia lui Klaas era aceea că dictatorii sunt adesea victimele bulelor de informații pe care le creează în jurul lor. Cartea sa a devenit și mai relevantă, după izbucnirea conflictului Rusia-Ucraina.

„Toate dovezile disponibile merg într-o singură direcție”, scrie Klaas în cartea sa. „A deveni puternic te face mai egoist, îți anulează empatia, sporește ipocrizia și te face mult mai capabil să comiți abuzuri”, scrie el. Într-un interviu pentru Times of Israel, Klaas spune ce s-a întâmplat, de fapt cu Vladimir Putin.

Monștrii însetați de putere reușesc să ajungă la putere și nu se mai lasă duși

„Desigur”, a adăugat Klaas, mare parte din concluziile din cartea „Corruptible” se aplică direct lui Putin, liderul rus fiind întruchiparea perfectă a modului în care ”monștrii însetați de putere reușesc să ajungă la putere și nu se mai lasă duși”.

Triada întunecată” – narcisism, machiavelianism și psihopatie

„Uneori oamenii devin răi pur și simplu pentru că ajung la putere”, a spus Klaas. „Alteori oamenii răi ajung la putere. Uneori, oamenii de la putere se confruntă cu alegeri imposibile și fac lucruri rele, deoarece alternativele sunt și ele proaste. Este important să diagnosticăm cu exactitate și să înțelegem de ce se întâmplă anumite lucruri pentru ca să nu se mai întâmple în viitor”, adaugă el.

El „sugerează că există de aproximativ 20 de ori mai mulți psihopați în conducerea corporatistă, decât în ​​populația generală” în timp ce în afaceri și politică există o suprareprezentare a unui termen psihologic numit ”triada întunecată” – narcisism, machiavelianism și psihopatie.

Să-ți bagi după gratii adversarii este rațional atunci când tocmai ai preluat puterea

Practic, spune el, cu cât oamenii se află mai mult la putere, cu atât încep să creadă că pot controla anumite lucruri pe care de fapt nu le pot controla. ”Aceste efecte nu se manifestă neapărat în primele zile ale unei dictaturi. De fapt, dictatorii sunt adesea raționali la început. De exemplu, să-ți bagi după gratii adversarii este un lucru rațional atunci când tocmai ai preluat puterea. Cu toate acestea, vine cu un cost și acest cost nu devine clar decât mult mai târziu. Cred că asta s-a întâmplat cu Putin”, spune el.

Dacă se întorc împotriva lui, va avea probleme

Klaas mai spune și că Putin a rămas la putere datorită oligarhilor”. „Dacă se întorc împotriva lui, va avea probleme”.

El susține că, în ultimele decenii, guvernele occidentale au fost complice regimului rus, permițând oligarhilor să ajungă în toată lumea, să-și trimită copiii la școli de elită occidentale, să-și bage banii murdari în bănci offshore, să cumpere proprietăți și ”vize de aur” în capitalele occidentale. ”Cel mai bun mod de a-l presa pe Putin este de a le face viața mai grea acestor oligarhi”, crede Klaas.