Adevărul despre raportarea deceselor de COVID. Ioana Mihăilă vine cu noi precizări

Ioana Mihăilă

Sursă: INQUAM Photos, Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, vine cu precizări de ultimă oră legate de raportarea deceselor, în contextul pandemiei de coronavirus. Aceasta susține că a transmis deja o recomandare către spitalele şi Direcţiile de Sănătate Publică din România în acest sens.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, susține că toate instituțiile sanitare din țară au avut un termen de o lună de zile pentru a raporta decesele anterioare de coronavirus. În acest sens, a fost trimisă o adresă în ţară prin care spitalele şi Direcţiile de Sănătate Publică sunt încurajate să continue să raporteze decese anterioare, dacă nu au finalizat raportarea lor.

Întrebată de ce au apărut şi în ultima raportare decese anterioare de coronavirus, deşi termenul de 30 de zile în care trebuia remediată această situaţie a expirat luni, Ioana Mihăilă a explicat pe larg aceste aspecte.

”Spitalelor şi DSP-urilor le-a fost transmisă, în urmă cu o lună, recomandarea de a corecta deficienţele de raportare anterioare, cu un termen d 30 de zile. Ieri, Ministerul Sănătăţii a transmis o adresă către DSP-uri prin care îi încurajăm, pe cei care nu au finalizat raportarea, dacă mai au cazuri neraportate, să continue să raporteze”, a afirmat Mihăilă.

Câte decese au fost raportate în România

În ceea ce privește evoluția pandemiei de coronavirus din România, în cursul zilei de marți, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat 288 de decese anterioare intervalului de referinţă.

Mai exact, 3 produse în luna iulie 2020, 4 în august 2020, 9 în luna septembrie, 35 în luna octombrie, 77 în noiembrie 2020, 48 în decembrie 2020, 29 în ianuarie 2021, 28 în februarie 2021, 32 în martie 2021, 19 în aprilie 2021 şi 4 în luna mai 2021, în judeţele Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Hunedoara, Prahova, Sălaj şi Satu Mare.

Amintim faptul că în luna mai, Ioana Mihăilă a prezentat rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor COVID-19. Potrivit acesteia, au fost detectate diferenţe de până la 500 de cazuri între raportările făcute de un spital pe diferite platforme, din cauza modului de raportare al spitalelor, a unor confuzii ale celor care raportează, precum şi din cauza unor întârzieri în raportarea deceselor.

Totodată, ministrul mai preciza atunci că unele spitale au recunoscut neraportarea la DSP din diverse cauze.