„Știam de câteva luni că vine războiul, dar ucrainenii nu ne-au crezut”, a recunoscut secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Oficialul român a oferit mai multe informații despre războiul din Ucraina.
NATO știa de luni de zile că Rusia va ataca Ucraina
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a informat vineri, 5 mai 2023, că Alianța Atlanticului de Nord știa de luni de zile că va izbucni războiul din Ucraina. Potrivit spuselor sale, la început, oficialii ucraineni nu i-au luat în seamă, însă, apoi, și-au dat seama că NATO are suficiente informații pentru a anticipa când va începe un conflict militar.
„Au fost două momente care ne-au forfecat, unul a fost pandemia. Noi suntem o organizație care lucrăm cu lucruri foarte sensibile și de asta munca de la distanță nu era atât de mult posibilă. Mi-a fost greu, mi-aduc aminte cum ne făceam semne, eu și Stoltenberg, așa, de la un kilometru, ”Hei, ce faci?”.
Retragerea din Afganistan… a fost greu. Am colegi la NATO care au fost acolo până în ultima zi și au resimțit personal acel moment foarte complicat, iar după… Pe 24 februarie 2022, când a început războiul, am fost un pic mai bine pregătiți pentru că știam că vine. Știam de câteva luni de zile că vine, le-am spus și ucrainenilor, la început nu ne-au crezut. Aveam suficiente de multe informații ca să știm că vine războiul”, a declarat, vineri, Mircea Geoană, potrivit Realitatea PLUS.
Uniunea Europeană aprobă asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina
Declarația sa a fost făcută în aceeași zi în care Consiliul Uniunii Europene a aprobat asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de un miliard de euro, prin care va fi finanțat transportul de obuzele de 155 de milimetri. În plus, dacă Guvernul de la Kiev va solicita, vor fi livrate şi rachete, prin achiziţii comune de către state UE de la industria europeană de apărare.
„Consiliul a adoptat astăzi asistenţă în valoare de un miliard de euro, prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF), ceea ce va contribui la consolidarea capabilităţilor şi rezilienţei Ucrainei, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale, pentru protejarea populaţiei civile de agresiunea militară rusă aflată în curs”, scrie într-un comunicat de presă emis de Consiliul Uniunii Europene.
„Decizia de astăzi este un nou pas major pentru furnizarea de muniţie suplimentară Ucrainei. Forţele armate ucrainene au nevoie de cantităţi substanţiale de muniţie, pentru apărarea poporului ucrainean şi a teritoriului ţării.
Au nevoie rapid de armament. Împreună cu decizia anterioară de a furniza rapid muniţie din stocurile existente, angrenăm două miliarde de euro în acest scop, aducând asistenţa militară totală oferită de UE la nivelul de 5,6 miliarde de euro”, a declarat, vineri, Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.