Casa Națională de Pensii Publice vine cu clarificări
În ultimele zile, a apărut în spațiul public o știre falsă referitoare la scăderea pensiilor în sectorul public. Aceasta a generat panică și confuzie printre pensionari. În realitate, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a efectuat doar o revizuire anuală, o procedură de control standard și recurentă, fără legătură cu reformarea sistemului de pensii stabilită prin legea 360/2023, care va intra în vigoare în septembrie 2024.
CNPP a intervenit rapid pentru a demonta informația falsă. Revizuirea anuală, desfășurată sub egida Corpului de Control al instituției, urmărește verificarea și corectarea erorilor administrative și afectează un număr extrem de mic de pensionari, aproximativ 0,3%. Acest proces nu influențează în niciun fel recalcularea pensiilor planificată pentru luna septembrie, când peste 3 milioane de pensionari din România vor beneficia de majorări ale veniturilor, unele ajungând chiar și la 40%.
Daniel Baciu, Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a subliniat că această revizuire nu are nicio legătură cu recalcularea pensiilor anunțată de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Revizuirea anuală a generat doar 870 de decizii, dintre care mai mult de 360 au fost de fapt creșteri ale pensiilor.
CNPP spune că fake-news-ul a fost răspândit de Dorina Barcari
Dorina Barcari, reprezentanta unei asociații de pensionari, a fost cea care a răspândit știrea falsă privind scăderea pensiilor. Barcari a susținut că mai mulți pensionari au primit prin poștă decizii de impunere a unor debite pentru sume încasate necuvenit. CNPP a calificat aceste afirmații drept tendențioase și a evidențiat lipsa de expertiză a acesteia în domeniul pensiilor și salarizării.
Daniel Baciu a dezmințit legătura dintre revizuirea anuală și procesul de recalculare a pensiilor programat pentru septembrie. El a explicat că revizuirile anuale sunt proceduri standard în orice instituție a statului și nu afectează recalcularea pensiilor, care va aduce majorări semnificative pentru majoritatea pensionarilor.
„Doamna Barcari, cea care a sesizat aceste „debite”, este tendențioasă. Se erijează ca expert în pensii și salarizare, dar nu are nicio expertiză pe aceste domenii! Acest subiect nerealist aruncă o lumină total nefavorabilă asupra instituției, neglijând de fapt efortul major pe care îl facem în această perioadă pentru implementarea noii legi a pensiilor din sistemul public, care va avea rezultat final creșterea veniturilor pensionarilor”, a declarat Daniel Baciu, Președintele Casei Naționale de Pensii Publice.
Avertisment CNPP privind răspândirea de fake-news
Recent, recalcularea pensiilor a fost speculată de furnizorii de servicii de arhivare, care au cerut tarife supraevaluate pentru serviciile necesare întocmirii dosarelor de recalculare a pensiilor. Premierul Marcel Ciolacu a intervenit cu un amendament în Parlament pentru a limita costurile acestor servicii și a stopat speculațiile. Ciolacu a descris aceste practici ca fiind „ilegale și imorale”.
CNPP a avertizat că răspândirea de fake-news legate de revizuirea anuală ar putea duce la noi speculații, vulnerabilizând pensionarii. Anunțuri de la așa-ziși experți care oferă consultanță pensionarilor au apărut deja, promițând analize corecte ale dosarelor de pensie. CNPP a reiterat că analiza pentru recalcularea pensiilor este gratuită și efectuată de stat. Deciziile de recalculare vor fi transmise tuturor pensionarilor între 15 și 31 august prin Poșta Română.