Ce se va întâmpla după majorarea pensiilor
Experții de la agenția de rating Standard & Poor’s avertizează că majorarea pensiilor românilor din luna septembrie va pune o presiune considerabilă asupra bugetului de stat și va genera deficite excesive.
Ei anticipează că Guvernul ar putea fi obligat să recurgă la o creștere a TVA-ului pentru a putea acoperi aceste cheltuieli suplimentare. Conform estimărilor agenției de rating, majorările pensiilor și salariilor vor continua să influențeze bugetul până în anul 2027.
Prin urmare, noua lege a pensiilor va avea un impact direct asupra bugetului începând chiar din acest an, odată cu primele majorări programate pentru luna septembrie. Aceste majorări sunt estimate să fie în medie între 700 și 800 de lei.
Conform comunicatului emis de Standard & Poor’s, adevăratele efecte asupra bugetului, cu un impact semnificativ, se vor resimți începând cu anul viitor.
Agenția subliniază că deficitele medii vor depăși 5% din PIB în perioada cuprinsă între 2025 și 2027. Astfel, va fi necesară adoptarea unor noi măsuri suplimentare, cum ar fi creșterea TVA-ului.
În legătură cu creșterea TVA-ului, au existat discuții intense între instituțiile europene și guvernul român. Comisia Europeană a propus anul trecut o majorare a TVA-ului cu 1% sau 2%, astfel încât să se ajungă la un nivel cuprins între 20% și 21%.
Aceste propuneri ale Comisiei Europene au fost respinse de către ministrul Finanțelor la momentul respectiv.
Noua lege a pensiilor, un risc pentru România
Nu este prima dată când Standard & Poor’s critică majorarea pensiilor în România. Mai mult de atât și altă agenție de rating a analizat deciziile luate de România. La finalul anului trecut, Fitch Ratings, una dintre cele mai importante agenții de profil din lume, a transmis că noua lege a pensiilor din România ar putea prezenta un risc fiscal pe termen mediu. Potrivit specialiștilor, legea subminează sustenabilitatea sistemului de pensii.
Aceștia spun că „noua lege a pensiilor a României ar putea avea ca rezultat o traiectorie mai puțin favorabilă a datoriei suverane și ar putea slăbi credibilitatea fiscală pe termen mediu, dacă este implementată conform planificării și fără măsuri compensatorii”.
Impactul eventual va depinde de direcția mai largă a politicii fiscale, inclusiv de eforturile de a părăsi Procedura de deficit excesiv în curs.