Studiul lor, bazat pe inteligența artificială, publicat în revista Science, a constatat că politicile care combină mai multe instrumente sunt mai eficiente în reducerea emisiilor decât sunt măsurile de sine stătătoare.
Analiza a identificat 63 de intervenții în 35 de țări care au condus la reduceri semnificative ale emisiilor, reducându-le, în medie, 19%. Cele mai multe reduceri au fost legate de două sau mai multe politici. Împreună, cele 63 de politici reduc emisiile cu între 0,6 și 1,8 gigatone (Gt) echivalent CO2.
Utilizarea combinației potrivite de politici este mai importantă decât utilizarea mai multor politici, a declarat Annika Stechemesser, co-autor și cercetător la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania.
Politicile combinate din Germania și Norvegia au dat rezultate mai bune
De exemplu, eliminarea treptată de către Regatul Unit a centralelor pe cărbune a funcționat deoarece a fost folosită în tandem cu mecanisme de stabilire a prețurilor, cum ar fi un preț minim al carbonului, în timp ce în Norvegia, interzicerea mașinilor cu motor cu ardere a fost mai eficientă atunci când s-a combinat cu stimulente care au făcut mașinile electrice mai ieftine, informează Nature.
„Din cunoștințele mele, este primul studiu de acest fel care oferă o astfel de evaluare globală”, spune Jan Minx, economist de mediu la Institutul de Cercetare Mercator din Berlin.
Calea spre reduceri
Ca parte a analizei, Stechemesser și colegii săi au folosit o bază de date cu 1.500 de politici climatice implementate între anii 1998 și 2022 în 41 de țări, inclusiv primii trei emițători de gaze cu efect de seră la nivel global: China, Statele Unite și India.
Politicile s-au împărțit în 48 de categorii, variind de la schemele de comercializare a emisiilor până la reforma subvențiilor pentru combustibilii fosili.
„Evaluările anterioare s-au concentrat de obicei pe un set restrâns de politici în țări selectate, trecând cu vederea sute de alte măsuri”, spune Stechemesser.
Inteligența artificială a detectat modificări majore ale emisiilor
Autorii studiului au combinat inteligența artificială cu o abordare analitică statistică pentru a identifica reduceri mari de emisii în patru sectoare cu emisii mari – clădiri, electricitate, industrie și transport.
Ei au comparat rezultatele cu politicile din baza de date pentru a evalua ce politici și combinații de politici au condus la cele mai mari scăderi ale emisiilor.
„Aceasta este o metodă destul de inteligentă”, spune Zheng Saina, care a analizat politicile climatice globale la Universitatea de Sud-Est din Nanjing, China.
„Metoda convențională ar fi fost revizuirea numărului mare de politici și selectarea celor importante, dar această abordare este subiectivă și greoaie”, adaugă ea.
În schimb, autorii au folosit inteligența artificială pentru a detecta modificări majore ale emisiilor.
Combinațiile potrivite
Rezultatele au arătat că anumite combinații de politici au funcționat mai bine în sectoare și economii specifice.
În ceea ce privește reducerea emisiilor asociate cu producerea de energie electrică, intervențiile de stabilire a prețurilor, cum ar fi taxele pe energie, au fost deosebit de eficiente în țările cu venituri mari, dar mai puțin eficiente în țările cu venituri mici și medii.
În sectorul construcțiilor, combinațiile de politici care au inclus activități generatoare de emisii eliminate treptat, interzise, au dublat reducerile emisiilor rezultate din implementarea individuală a acestor politici.
Impozitarea, ca politică de sine stătătoare, a fost singura care a avut ca rezultat reduceri aproape egale sau mai mari ale emisiilor, spre deosebire de un mix de politici, în toate cele patru sectoare.