Adevărul despre România în plină pandemie! Câţi oameni sunt protejaţi acum în faţa virusului

Valeriu Gheorghiță

Sursă: Facebook, Guvernul României

Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, are toate datele la zi privind imunitatea românilor şi gradul de protecţie împotriva noului coronavirus. Ce procent al populaţiei poate sta acum liniştit, în contextul în care se observă o uşoară creştere a numărului de infectări?

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, a susţinut, marţi, o conferinţă de presă, în care a vorbit şi despre gradul de imunitate împotriva virusului pe care-l are, în prezent, populaţia din România.

Câţi români sunt, în prezent, imuni în faţa noului coronavirus?

Medicul Valeriu Gheorghiţă spune că, în urma trecerii prin boală sau datorită vaccinării, circa 44% din populaţia României este acum imună la SARS-CoV-2.

Există şi câteva zone din ţară unde această rată de imunitate este mai mare. În Bucureşti şi în judeţele Cluj şi Ilfov, rata a depăşit 60%.

În alte trei judeţe, gradul de imunitate este mai mare de 50%, în 11 judeţe este de peste 40%, iar în alte 25 de judeţe mai bine de 20% dintre locuitori sunt imuni faţă de noul coronavirus.

Pentru aceste estimări, autorităţile au folosit drept bază de calcul populaţia rezidentă a ţării noastre de la data de 1 ianuarie 2020, respectiv 19,3 milioane de persoane. În plus, s-a utilizat un sistem, potrivit căruia, la fiecare caz confirmat există 4,3 cazuri neconfirmate.

Uşoară tendinţă de creştere a numărului de infectări în perioada următoare

Preşedintele CNCAV a mai subliniat că, în acest moment, în România se observă o uşoară tendinţă de creştere a infectărilor.

În perioada 11-17 iulie, săptămâna 28, au fost mai multe cazuri de COVID, cu 38,9% faţă de săptămâna precedentă, subliniind că există o uşoară tendinţă de creştere a numărului de infectări în perioada următoare, a spus Valeriu Gheorghiţă.

“Datele din România ne arată că în săptămâna 28 avem o creştere a numărului de cazuri pe săptămână, media cazurilor săptămânale cu 38,9% faţă de săptămâna 27, faţă de săptămâna precedentă. Practic, estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că în momentul de faţă acest coeficient este în jurul valorii de 1, chiar 1,1, însă există o uşoară tendinţă de a înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, ceea ce, desigur, este un lucru care este foarte important şi supravegherea epidemiologică rămâne determinantă pentru perioada următoare”, a explicat, marţi, Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că media cazurilor din săptămâna 28 în ţara noastră a fost de 56,6 cazuri, spre deosebire de săptămâna 27, în care a fost de 40,7 cazuri.

Valeriu Gheorghiţă s-a referit şi la prevalenţa variantelor de îngrijorare în momentul de faţă, precizând că sunt confirmate “101 tulpini variante virale Delta, ceea ce reprezintă 6%” din totalul variantelor de îngrijorare diagnosticate în urma secvenţierilor, conform raportului săptămânal prezentat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României