BNS: 15% dintre angajați au salariul minim brut pe țară

BNS subliniază problema sistemului salarial din România! Conform datelor, 15% dintre angajații cu contracte de muncă full-time primesc salarii brute egale cu salariul minim pe economie.

Pentru cei din cea mai mică parte a ierarhiei salariale din România (adică 40% din salariile contractelor full-time), media salariilor brute în luna februarie a fost de 3.362 lei, cu doar 62 de lei peste salariul minim. În contrast, cei mai bine plătiți 10% dintre angajați aveau un salariu mediu brut în februarie de 37.375 lei, adică de zece ori mai mare decât salariul minim pe economie.

Referitor la media salarială brută pe economie, în februarie 2024 aceasta a fost de 7.990 lei. În aceeași perioadă, 60% din salariile brute pentru contractele full-time au fost sub media salarială brută pe țară.

Conform datelor colectate de Blocul Național Sindical, raportul dintre salariul minim brut pe țară și câștigul salarial mediu brut a fost de 41,3% în luna februarie 2024. Acest procent este mai mic decât cel înregistrat în luna octombrie 2023, când a fost stabilită valoarea actuală a salariului minim brut, moment în care raportul era de 43,9%.

O politică fiscală absurdă

BNS consideră că aceste discrepanțe salariale ar trebui să fie măcar reduse prin intermediul politicii fiscale. Cu toate acestea, acest lucru nu se întâmplă. Rata efectivă de impozitare a salariului mediu brut, care este de 7.990 lei, este similară cu cea aplicată unui câștig salarial echivalent cu 37.750 lei, adică 41,5%.

Sindicaliștii observă că Guvernul încearcă să aplice diverse măsuri asupra românilor, aceștia fiind folosiți ca și cobai pentru experimentele fiscale, care de multe ori s-au dovedit a fi concepte greșite. Un exemplu este deducerea din baza de impozitare a salariului minim a unei sume fixe de 200 lei, în ciuda faptului că în 2024 a intrat în vigoare o prevedere din Codul Muncii conform căreia un salariat poate fi plătit cu salariul minim doar timp de 2 ani.

Astfel, rezultă că un lucrător care primește salariul minim (3.300 lei brut) obține un salariu net de 2.079 lei. În același timp, un lucrător cu un salariu brut de 3.450 lei primește tot 2.079 lei net. O astfel de politică fiscală este absurdă și cu siguranță descurajează atât angajații să muncească, cât și angajatorii să respecte legislația muncii.

Politica fiscală ar trebui să încurajeze munca și să faciliteze procesul de redistribuire a veniturilor! În România, politica fiscală este neutră și uneori chiar absurdă!