”Ar muta în buzunarul statului nişte bani care altfel rămân în economia privată. De ce am vrea să luăm tesla şi să ne lovim în felul ăsta”, a întrebat retoric Drulă.
Pe vremea guvernului Năstase, în 2001, a fost introdusă scutirea impozitului pe venit pentru IT-iști, cu intenția clară de a stimula dezvoltarea sectorului. Astăzi, sectorul IT din țara noastră a ajuns la un rulaj anual de peste 5 milioane de euro, conform datelor Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
Cifrele arată efecte benefice ale politicii publice asupra întregului sector IT, care a crescut ca: dimensiune, venituri, solvență, capital, forţă de muncă. De asemenea, a crescut mult mai rapid decât celelalte sectoare IT din regiune.
În anul 2001, sectorul IT măsura 13.691 de angajaţi. Astăzi, numărul acestora sare de 100.000, după ce a crescut an de an, cu cel puţin 10%.
Prin analiză macroeconomică, studiul lui Manelici şi Pantea demonstrează cum, începând din 2001, sectorul IT din România a crescut mult mai repede comparat cu celelalte sectoare ale economiei interne, dar şi în comparaţie cu creşterea relativă a sectorului IT înregistrată în alte ţări din Europa Centrală şi de Est.
Conform estimărilor făcute, la nivelul anului 2015, statul român a pierdut între 62 și 80 de milioane de euro: taxe neîncasate pentru salariile IT-iştilor din categoriile scutite de impozit pe venit.
Aceste sume reprezintă până la 6,4% din totalul salariilor brute din domeniul IT.
Dacă raportăm aceste costuri cu impozitele neîncasate la valoarea adăugată a sectorului, ”pierderile” reprezintă numai între 2,8% şi 3,8% din valoarea adăugată a domeniului. Cu alte cuvinte, statul a câştigat mult mai mult decât a pierdut în aceşti 18 ani de la introducerea facilităţii fiscale. Pierde 80 de milioane, la o valoare adăugată a domeniului cam de 25 de ori mai mare, potrivit Libertatea.ro.