Liderul PNL, Ludovic Orban, a creat o polemică în spațiul public, după ce a transmis că nu i se pare normal ca „angajații din domeniul IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit”, fiindcă ”câștigă cel mai bine din România. Orban este de părere că sectorul IT nu mai are nevoie de stimulente.
”Ar muta în buzunarul statului nişte bani care altfel rămân în economia privată. De ce am vrea să luăm tesla şi să ne lovim în felul ăsta”, a întrebat retoric Drulă.
Pe vremea guvernului Năstase, în 2001, a fost introdusă scutirea impozitului pe venit pentru IT-iști, cu intenția clară de a stimula dezvoltarea sectorului. Astăzi, sectorul IT din țara noastră a ajuns la un rulaj anual de peste 5 milioane de euro, conform datelor Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).
Cifrele arată efecte benefice ale politicii publice asupra întregului sector IT, care a crescut ca: dimensiune, venituri, solvență, capital, forţă de muncă. De asemenea, a crescut mult mai rapid decât celelalte sectoare IT din regiune.
În anul 2001, sectorul IT măsura 13.691 de angajaţi. Astăzi, numărul acestora sare de 100.000, după ce a crescut an de an, cu cel puţin 10%.
Prin analiză macroeconomică, studiul lui Manelici şi Pantea demonstrează cum, începând din 2001, sectorul IT din România a crescut mult mai repede comparat cu celelalte sectoare ale economiei interne, dar şi în comparaţie cu creşterea relativă a sectorului IT înregistrată în alte ţări din Europa Centrală şi de Est.
Conform estimărilor făcute, la nivelul anului 2015, statul român a pierdut între 62 și 80 de milioane de euro: taxe neîncasate pentru salariile IT-iştilor din categoriile scutite de impozit pe venit.
Aceste sume reprezintă până la 6,4% din totalul salariilor brute din domeniul IT.
Dacă raportăm aceste costuri cu impozitele neîncasate la valoarea adăugată a sectorului, ”pierderile” reprezintă numai între 2,8% şi 3,8% din valoarea adăugată a domeniului. Cu alte cuvinte, statul a câştigat mult mai mult decât a pierdut în aceşti 18 ani de la introducerea facilităţii fiscale. Pierde 80 de milioane, la o valoare adăugată a domeniului cam de 25 de ori mai mare, potrivit Libertatea.ro.