Guvernul a adoptat marți un act normativ care prevede că începând cu 1 ianuarie angajatorii nu vor mai putea acorda salariul minim pe economie lucrătorilor cu o vechime mai mare de doi ani la locul respectiv de muncă.

În acest context, ministrul Muncii, Marius Budăi a decis să clarifice acest aspect. Potrivit acestuia, salariul minim pe economie ar trebui să fie acordat doar persoanelor fără calificare, în contextul în care acesta este o măsură de protecție socială, conform Costituției României.

Totodată, ministrul a adăugat că în opinia sa, o persoană calificată nu merită să fie plătită cu un salariu minim, sperând ca și mediul de afaceri să înțeleagă acest aspect.

„Din punctul meu de vedere trebuie să plecăm de la Constituție. Salariul minim este o măsură de protecție socială, spune Constituția din România. Cred că salariul minim ar trebui să fie acordat persoanelor fără calificare. Ne dorim un parteneriat cu mediul de afaceri astfel încât prin măsurile pe care le avem prin programul de guvernare să sprijinim mediul de afaceri astfel încât lucrătorii să fie calificați, recalificați. Noi credem că o persoană calificată nu merită să fie plătită cu salariu minim.”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.

Adevărul despre salariul minim din România

O reacție în acest sens a venit și din partea ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. El a vorbit despre noul proiect de lege adoptat, adăugând că măsura este una de tranziție, astfel încât România să intre în normalitate cu fenomenul salariului minim.

Acesta a explicat la rândul său că din păcate, deși era un element de protecție socială, conform constituției, în prezent, salariul minim a devenit un fenomen la nivel de piața muncii, de salarizare efectivă.

„Măsura este una de tranziţie, încet-încet intrăm într-o normalitate cu ceea ce înseamnă fenomenul salariului minim. Am mai spus-o, salariul minim în România este un element strict de protecţie socială, aşa cum îl prevede Constituţia României, din nefericire, el a fost transformat într-un fenomen la nivel de piaţa muncii, un fenomen de salarizare efectivă şi încercăm să intrăm în normalitate ajutând, pe de altă parte şi antreprenorii pe această perioadă de tranziţie, astfel încât personalul să fie calificat”, a explicat Câciu.