Salata de roșii cu brânză, o combinație periculoasă pentru silueta dumneavoastră
Potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic, brânza (fie că vorbim despre caș, telemea, mozzarella, cașcaval sau brânză de burduf) îngrașă mai mult decât pâinea. Cum? Simplu: în brânzeturi avem de trei ori mai multă grăsime decât în carne.
Potrivit spuselor sale, „brânza nu e prietena siluetei”, nu e un aliment de bază, ci un răsfăț. Dacă doriți, puteți mânca roșii cu brânză, cu condiția ca roșiile să ocupe 80% din farfuria dumneavoastră.
„E vremea roșiilor cu brânză. Ce poate fi mai savuros, delicios si de sezon decât roșiile cu brânză… fără pâine, o sa spuneti, ca sa nu ne îngrașăm. Problema e ca nu painea îngrasa (sau nu la fel de tare) precum brânza. Si cand spun brânza ma refer la orice tip de brânzeturi, indiferent de cât sunt de sărate: caș si telemea proaspata, telemea veche (maturată), mozzarella, cașcavaluri, brânza de burduf sau frământată.
Deși conține la fel de multe proteine ca si carnea si peștele, în brânzeturi avem de trei ori mai multa grasime. In plus o felie de brânza de 100g o mănânci într-o clipă, la carne e mai mult de mestecat. Apropo de gramaj, porția corecta de brânză e de 70g, adica acele pachete ridicol de mici de la supermarket conțin trei porții!!
Unde sunt vremurile in care cumpărai brânza cu calupul? Acum asist la o adevarată conspirație a producătorilor, parcă si-au propus cu toții sa ne învețe ce înseamna porția corectă! O felie mare cât palma si groasă de un deget are DOAR 200g si e prețios pusă intr-un pachet individual tras in vid. Deja când găsești pachete de jumatate de kilogram se numește desfrâu.
E spre binele nostru, credeți-mă! E ușor sa mănânci prea multă brânză daca bucata e mare. Așa, cu pachetul mic, esti mai atent. Nu de alta dar brânza nu e prietena siluetei, nu e un aliment de bază, care se mănâncă cu sutele de grame. Brânza e un răsfăț, un condiment, un ingredient al mâncării.
Si da, puteti mânca fără grijă roșii cu brânză, cu condiția ca roșiile sa ocupe 80% din farfuria voastră. Cu alte cuvinte puneți câteva cubulețe de brânză peste un castron de roșii. Si atenție la ulei, brânza are deja grăsimea inclusă!”, a scris medicul nutriționist pe contul său de Facebook.