Majoritatea oamenilor spală salata verde adusă de la supermarket, înainte de a o pregăti, indiferent de ce scrie pe ambalaj. Dar multe pungi cu salată verde luate din magazin conțin eticheta „spălată” sau „spălată de trei ori”, iar experții în sănătate explică de ce nu ar mai trebui să băgăm din nou salata sub jetul de apă.
Fără să ne dăm seama, spun ei, riscăm să o transformăm într-o bombă bacteriologică, arată Shefinds. Potrivit dieteticianului Neva Cochran, spălarea unei salate care a fost pre-spălată ar putea introduce în ea bacterii dăunătoare sau poate să o contaminez în alte moduri.
Cochran a explicat că produsele etichetate în acest fel trec deja printr-o tehnică de spălare, reglementată de guvern. Și care se face în locuri mai curate decât chiuveta de acasă.
„Salatele din pungi sigilate etichetate „triplu spălat”, „spălat” sau „gata pentru consum” sunt produse într-o instalație inspectată de o autoritate guvernamentală de reglementare, în conformitate cu cele mai bune practici de producție”, a spus ea.
În SUA, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) stabilește standarde extrem de dure pentru spălarea alimentelor, precum salata verde și a altor legume cu frunze verzi. Instalațiile în care se spală salata trebuie să respecte standardele FDA, în caz contrar riscând să fie închise definitiv.
Cum se spală salata în aceste instalații
Randy Worobo, profesor în știința alimentelor la Universitatea Cornell, a explicat care sunt tehnicile de spălare în aceste instalații. „Salatele sau alte produse pre-spălate sunt tratate cu un amestec de apă și un agent de dezinfectare alimentară, cum sunt peroxidul de hidrogen sau clorul”, a explicat Worobo.
Acest amestec, despre care Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) spune că nu prezintă niciun risc la niveluri atât de scăzute, „reduce și previne răspândirea bacteriilor pe suprafața produselor”.
Risc major de contaminare de pe obiectele din bucătărie
De aceea, Cochran avertizează că spălarea salatei în chiuveta de-acasă ar putea să se transforme într-un risc de contaminare pe care nu îl realizăm. „Faptul că spălăm salata încă o dată, acasă, poate crește riscul depunerii unor bacterii din chiuvetă, de pe blaturi, cuțite, strecurătoare, bureți de vase, boluri sau de pe alte obiecte care intră în contact cu verdeața în timpul procesului de spălare”, a spus Cochran.
Expertul spune că, fie că se află pe bureți, în chiuvetă, pe ustensile sau pe vasele în care gătim, în bucătărie există mai mulți germeni și bacterii decât ne-am putea imagina.