Atenție la salata la pungă
Deși ne dorim cele mai proaspete produse alimentare, adesea s-a întâmplat ca o pungă de salată luată de la magazine să fie pe jumătate stricată. De aceea, trebuie să dați atenție unor detalii pe care, din grabă, le ignorați.
Dacă acele frunze delicate de spanac sau salată s-au veștejit, sunt șanse ca frunzele mai dense și mai grele să alunece la fundul pungii. Oricum, dacă observați verdețuri decolorate și mai ales umede, alegeți o altă pungă.
Un alt indiciu: punga umflată
Un alt indiciu vizual la care trebuie să fiți atenți este punga umflată. Când salata verde începe să se descompună, emană dioxid de carbon, ceea ce face ca punga să se umfle. În funcție de materialul pungii, nu este un indicator garantat, dar căutarea unui ambalaj mai plat este cea mai bună idee, potrivit Tastingtable.
Deschideți punga cu salată când ajungeți acasă și mirosiți conținutul. Dacă vă izbește un miros urât, probabil că salata s-a stricat. De regulă, soiurile mai puțin rezistente, cum ar fi ruccola și spanacul, tind să se deterioreze mai repede. Până în ziua a cincea, aceste verdețuri pot rezista destul de bine.
Profitați la maximum de produsele cumpărate
Deși aceste indicii vizuale sunt foarte utile, uneori observați că nici gustul nu e ca al unei salate proaspete.
Verdețurile ambalate la pungă devin lipicioase din cauza descompunerii naturale. Salata verde este expusă bacteriilor, care se înmulțesc și cresc pe frunzele umede, modificându-i structura fizică și facilitând o descompunere mai rapidă.
Din fericire, aceste bacterii sunt naturale și este puțin probabil să vă îmbolnăvească. Excepția o constituie agenții patogeni, care fac ca anumite produse să fie retrase de la vânzare. Alegeți părțile mai moi și aruncați tot ce este umed.
Pentru ca salata să reziste mai mult, scoateți-o din pungă
Pentru ca salata să reziste mai mult, scoateți-o din pungă și uscați bine frunzele într-o strecurătoare cu centrifugă, pentru a elimina orice exces de apă. Apoi, transferați salata într-o pungă etanș pentru păstrarea în frigider și introduceți un prosop de hârtie pe ambele părți. Așa se va absorbi apa care se scurge. Dacă observați că prosoapele de hârtie se înmoaie, înlocuiți-le!
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) susține că cele mai frecvente microorganisme care cauzează boli transmise de legumele cu frunze verzi sunt norovirusul și bacteriile E. Coli. Din acest motiv, este esențială spălarea salatelor.
Legumele cu frunze verzi sunt pline de nutrienți esențiali, inclusiv vitamina C și calciu. Dacă ați cumpărat de la magazinul din colț salată ambalată în pungi de plastic, probabil că vi s-a întâmplat să constatați, după câteva zile, că s-a ofilit și nu mai este deloc tentantă. Iată cum ar trebui să păstrați salata cât mai bine în pungă de plastic, pentru o perioadă mai mare de timp, potrivit acestui site.
Modul corect de a păstra salata în punga de plastic
Indiferent de tipul de legumă verde, e bine să știți că se aplică aceleași reguli generale de depozitare și pentru salate și pentru spanac. Cea mai bună abordare începe chiar înainte de a ajunge acasă, prin depozitarea salatei într-o pungă frigorifică, închisă etanș, spune Randy W. Worobo, profesor de microbiologie alimentară la Universitatea Cornell.
În caz contrar, salata va fi expusă la temperatura camerei, înainte de a ajunge în frigider, crescând riscul de condens. Acest lucru poate scurta durata de valabilitate a frunzelor salatei, deoarece umiditatea încurajează deteriorarea rapidă.