Simona Halep susține că proba de sânge a fost păstrată la temperatura greșită. Răspunsul Laboratorului de control doping din România
Simona Halep are un prim răspuns din partea Laboratorului de control doping din România. După afirmațiile Simonei Halep referitoare la prelevarea de sânge pentru teste, laboratorul a emis un comunicat oficial, aducând clarificări cu privire la presupusa expunere a probei la o temperatură necorespunzătoare timp de peste două ore.
După identificarea unor discrepanțe în pașaportul biologic al Simonei Halep, tribunalul independent Sport Resolution a decis să o suspende pe sportivă pentru o perioadă de 4 ani. Ulterior, Simona a contestat această decizie la TAS și a reușit să obțină o reducere a pedepsei, de la 4 ani la 9 luni.
Laboratorul din București a emis un răspuns ferm, afirmând că toate procedurile au fost respectate conform regulilor impuse de WADA. Laboratorul de Control Antidoping din România își afirmă poziția în urma acuzațiilor aduse de Simona Halep.
„În contextul informațiilor apărute în spațiul public cu privire la cazul domnișoarei Simona Halep, Laboratorul de Control Doping din România face următoarele precizări:
Laboratorul de Control Doping din România, acreditat de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), respectă prevederile Codului Mondial Anti-Doping, ale Standardului Internațional pentru Laboratoare și ale documentelor complementare emise de WADA și prevederile standardului internațional SR EN ISO/CEI 17025:2018;
Atribuțiile principale ale Laboratorului de Control Doping includ recepția, analiza probelor de control doping și raportarea rezultatelor conform prevederilor Standardului Internațional pentru Laboratoare
Conform prevederilor Codului Mondial Anti-Doping și a documentelor complementare, Autoritățile de Testare (TA) au responsabilitatea de a planifica testările doping, Autoritățile de Recoltare (SCA) au responsabilitatea de a recolta probele, de a le transporta și preda laboratoarelor de control doping acreditate de WADA, iar Autoritățile de Gestionare a Rezultatelor (RMA) au responsabilitatea gestionării rezultatelor analizelor de control doping și a încălcărilor non-analitice ale reglementărilor anti-doping”, a transmis Laboratorul.
Instituția susține că nu are rolul de custode al pașaportului sportivilor
Laboratorul de control doping din România explică modul în care are loc procedura, începând cu recoltarea. Instituția susține că nu i-au fost transmise informațiile despre identitatea Simonei Halep.
„Toate aceste autorități sunt precizate pe formularul de control doping care este semnat de sportiv la sfârșitul ședinței de recoltare a probelor. O copie a acestui formular este predată sportivului.
De regulă, la acest moment ofițerul de control doping informează sportivul cu privire la faptul că datele sale cu caracter personal (nume și prenume, data nașterii, semnătura, etc.) nu sunt transmise laboratorului și nu se regăsesc pe niciun document care este predat laboratorului împreună cu probele.
Laboratorul de Control Doping din România, ca orice alt laborator de control doping acreditat WADA, nu este TA, SCA sau RMA. APMU (Unitate de Management a Pașaportului Sportivului) este responsabilă cu evaluarea datelor analitice furnizate de laborator și a validității probelor pașaportului în numele custodelui pașaportului sportivului.
Laboratorul de Control Doping din România nu este APMU. Laboratoarele de control doping nu au rolul de custode al pașaportului sportivilor
Laboratorul de Control Doping din România, conform Codului Mondial Anti-Doping, Standardului Internațional pentru Laboratoare și documentelor complementare, nu este informat cu privire la identitatea sportivilor. Laboratorul de Control Doping din România nu a fost informat cu privire la identitatea domnișoarei Simona Halep”, anunță instituția.
Laboratorul susține că protocolul a fost respectat în cazul probelor recoltate de la Halep
Instituția a anunțat că în cadrul procesului de primire și analiză a probelor Simonei Halep, au fost respectate prevederile Codului Mondial Anti-Doping, ale Standardului Internațional pentru Laboratoare și a documentelor complementare emise de WADA.
„Recepția și analiza probelor, raportarea datelor analitice ale parametrilor hematologici și a datelor referitoare la temperatură (valori de temperatură înregistrate de la recoltarea probelor, pe parcursul transportului probelor, recepția în laborator și până la omogenizarea probelor înainte de analiză), elaborarea și predarea documentației laboratorului către APMU și ITIA au fost realizate în conformitate cu prevederile Codului Mondial Anti-Doping, ale Standardului Internațional pentru Laboratoare și a documentelor complementare emise de WADA.
Datele de identificare ale Laboratorului de Control Doping din România au fost precizate pe documentația transmisă către APMU și ITIA, conform prevederilor documentului tehnic TDDOC al WADA”, a transmis Laboratorul de Control Doping din România.
Halep a declarat că o carieră poate fi distrusă din neglijență
Simona Halep a exprimat ferm credința că o carieră de 25 de ani poate fi ruinată din cauza neglijenței, rea-voinței sau lipsei de respect față de persoana supusă testării.
Simona Halep a subliniat că nu caută favoritisme, nici măcar atunci când se afla pe primul loc în lume. Cu toate acestea, consideră că este crucial ca regulile să fie respectate și că testarea să fie efectuată corect.
Halep susține că există elemente suspecte în analiza sângelui și că intensitatea emoțională extremă ar fi putut contribui la problemă în ceea ce privește proba de sânge.
Sportiva și-a exprimat dezamăgirea cu privire la episodul laboratorului românesc. Ea a precizat că a fost singurul moment în care s-a simțit „trădată”. Citiți mai multe despre acest subiect, AICI.