Peștele face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată, iar peștele gras este o alegere ideală. Așa cum susțin mai toți experții în nutriție, conservele de sardine sunt bogate în grăsimi sănătoase și sunt disponibile pe tot parcursul anului.
De asemenea, sunt o sursă bună de nutrienți. Umila sardină are o istorie lungă, care datează din cele mai vechi timpuri. Produs de bază îndrăgit în multe comunități din întreaga lume, sardinele sunt apreciate pentru beneficiile nutriționale și gustul delicios, în special în regiunea mediteraneană, estul Oceanului Atlantic și nordul Pacificului, potrivit Tastingtable.
Sardinele sunt, probabil, unul dintre cei mai subestimați pești, deși ar putea transforma radical o masă. În plus, procesul de conservare păstrează nutrienții și aroma acestor pești, iar astfel vă puteți bucura de beneficiile sardinelor pe tot parcursul anului, chiar dacă nu sunt în sezon.
Sardinele sunt un tip de pește micșși gras. Un lucru care diferențiază sardinele de alți pești este dimensiunea lor redusă. Sardinele au un corp neted, cilindric, cu bot ascuțit și cu aripioare spinoase. Au o haină argintie strălucitoare, de culoare albastru-verzui.
Diferențele dintre sardine și hamsii
Deși adesea sunt comparate sau chiar confundate cu hamsiile, există diferențe substanțiale de aromă între sardine și hamsii. Sardinele sunt cunoscute pentru gustul subtil, ușor dulce, făcându-le un ingredient delicios și versatil. Pe de altă parte, hamsiile sunt mai sărate.
Nu sunt o singură specie de pește
Este posibil ca atunci când auzim cuvântul „sardine”, să ne imaginăm automat un anumit pește. Cu toate acestea, termenul cuprinde o varietate de specii de pești, care au anumite trăsături, fâcându-i mai gustoși și mai hrănitori. De exemplu, sardina europeană este un tip de pește numit adesea sardină.
Trăiește în estul Atlanticului și în apele mediteraneene. Oamenii din aceste regiuni le prăjesc pe grătar și le servesc cu lămâie și ierburi aromatice. O altă specie este sardina din Pacific, cu o aromă bogată și un conținut ridicat de grăsime.
Acest pește mic, de culoare argintie, este adesea conservat sau afumat și e folosit în diferite mâncăruri tradiționale mexicane și din America Centrală. Pe lângă sardina europeană și sardina din Pacific, există și alți pești cunoscuți drept sardine. Este vorba de sardina rotundă, sardina uleioasă indiană și pilchard sud-american.
De unde provine numele sardinelor
Sardinele au fost denumite astfel după insula italiană Sardinia, cel mai important producător al acestor pești. Astăzi, sardinele sunt parte vitală a economiei Sardiniei.
Pe lângă importanța economică, sardinele au un rol crucial în bucătăria din Sardinia. Multe mâncăruri tradiționale de pe insulă prezintă sardinele drept ingredient vedetă. ”Bucatini con le sarde” este un fel de mâncare cu paste și sardine, fenicul, nuci și stafide. ”Bottarga di muggine” este un tip de icre făcute din icre de chefin cenușiu, care se asortează perfect cu sardinele.
Sardinele sunt bogate în seleniu
Seleniul este un oligomineral necesar în cantități mici pentru o sănătate bună, dar joacă un rol semnificativ în diferite funcții ale corpului. 100 de grame de sardine asigură 70% din necesarul zilnic de seleniu al adultului. Seleniul susține un sistem imunitar sănătos prin reglarea producției de celule imunitare.
În plus, seleniul are un rol major în menținerea funcției adecvate a tiroidei. Hormonii produși de glanda tiroidă controlează rata metabolică și dezvoltarea.
Sardinele stimulează sănătatea creierului și cogniția
Sardinele sunt foarte bogate în DHA, un acid gras omega-3 esențial pentru dezvoltarea creierului, sănătatea mintală și cogniția. DHA este grăsimea omega-3 predominantă din creier. Cercetări recente indică faptul că DHA este benefic pentru dezvoltarea creierului și sănătatea mintală.
Sardinele conțin și trei nutrienți esențiali pentru construirea oaselor – calciu, fosfor și vitamina D. Calciul este esențial pentru construirea și menținerea oaselor sănătoase, iar vitamina D ajută corpul să asimileze și să utilizeze calciul. Fosforul este și el un mineral important pentru sănătatea oaselor.
Sunt o sursă bună de vitamina D
Vitamina D, supranumită și „vitamina soarelui”, se poate obține din alimente, de la soare sau din suplimente. O cutie de sardine oferă aproximativ 20 la sută din aportul zilnic de vitamina D, contribuind la imunitate, sănătatea musculo-scheletică, sănătatea creierului și chiar la sănătatea cardiovasculară.