Asociația Americană a Inimii spune că adăugarea, în dietă, a peștelui bogat în acizi grași omega-3, măcar de două ori pe săptămână, poate contribui la o sănătate cardiovasculară mai bună, reducând riscul unor afecțiuni cardiace și al accidentului vascular cerebral.
Dacă primii pești care vin de obicei în minte sunt tonul și somonul, ca surse de omega-3, experții susțin că cei mai mulți nutrienți provin din pești mai mici, cum ar fi sardinele, sau din scoici și midii.
Asigură necesarul de micronutrienți
Christopher Golden, profesor de nutriție și sănătate la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat că includerea scoicilor și midiilor în dieta cu fructe de mare poate ajuta la creșterea nu doar a aportului de acizi grași omega-3, ci și a micronutrienților, inclusiv zinc, fier și vitamina B12.
Un alt avantaj al consumului de pește mai mic este că, întrucât la ei se consumă inclusiv pielea și oasele -, acestea sunt bogate în calciu și vitamina D. „Dintre toate alimentele pe bază de pește, peștii mici sunt cea mai bună sursă de nutrienți”, a explicat Golden. „Deși sunt mai puțin consumați, sunt foarte buni, furnizând numeroși nutrienți”, spune el, potrivit Men’s Journal.
Peștii mici, o sursă bună de acizi omega-3, nu au niveluri mari de mercur
Ca atare, Golden recomandă să mâncăm mai des hering, macrou, sardine, hamsii, scoici, stridii, midii, mai buni pentru sănătate. Beneficiile pentru sănătate ale peștilor mai mici, inclusiv sardine, hering și macrou, sunt evidențiate de numeroși experți în nutriție. Un alt avantaj este acela că e mai puțin probabil ca acești pești să aibă niveluri mari de mercur, găsite, de obicei, în peștii mai mari.
„Nu poți greși niciodată cu sardinele”, spune dieteticianul Julia Zumpano. „Sunt o sursă minunată de acizi grași omega-3, sunt prinși în sălbăticie și sunt ieftine”, explică ea.
Sunt o sursă de proteină slabă
„Proteină slabă” se referă la acea sursă de proteine care are un conținut scăzut de grăsimi saturate, iar sardinele se încadrează în această categorie. O porție de sardine conține aproximativ 22 de grame de proteine, conform USDA.
Asta face din sardine o alegere alimentară mai sănătoasă pentru inimă, în comparație cu alte surse de proteine animale bogate în grăsimi saturate, cum ar fi cârnații, slănina, brânza, carnea de vită.
Sunt bogate în acizi grași omega-3
Sardinele sunt foarte bogate în acizi grași omega-3, benefici pentru sănătatea cardiovasculară și sănătatea creierului. Există trei tipuri de omega 3 – acid alfa-linolenic (ALA), acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA). În sardine se găsesc mai ales DHA și EPA.
Sardinele sunt una dintre cele mai bune surse de omega-3, având un conținut scăzut de mercur, dar bogate în nutrienți. O cutie de sardine de oferă aproximativ 0,9 grame de omega 3 (0,44 EPA și 0,47 DHA), conform datelor USDA.
Diferențele dintre sardine și hamsii
Deși adesea sunt comparate sau chiar confundate cu hamsiile, există diferențe substanțiale de aromă între sardine și hamsii. Sardinele sunt cunoscute pentru gustul subtil, ușor dulce, făcându-le un ingredient delicios și versatil. Pe de altă parte, hamsiile sunt mai sărate.
Este posibil ca atunci când auzim cuvântul „sardine”, să ne imaginăm automat un anumit pește. Cu toate acestea, termenul cuprinde o varietate de specii de pești, care au anumite trăsături, fâcându-i mai gustoși și mai hrănitori. De exemplu, sardina europeană este un tip de pește numit adesea sardină.