Adevărul despre sardine. Ce se întâmplă în corpul nostru atunci când le consumăm

Sursa: Dreamstime

Folosirea conservelor de pește în diferite preparate s-a accentuat în timpul pandemiei, când oamenii au stat în case și au încercat tot felul de rețete noi.

La acest trend s-a adăugat interesul tot mai mare pentru nutriție și diete axate pe pește. Există opțiuni infinite de conserve de pește, din care puteți alege, fiecare cu arome și texturi distincte. Printre ele, la loc de cinste se află sardinele, benefice pentru sănătatea inimii, creierului, oaselor și mușchilor, potrivit RealSimple.

Sardinele pot înlocui cu brio tonul

Peștele face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată, iar peștele gras este o alegere ideală. Așa cum susțin mai toți experții în nutriție, conservele de sardine sunt bogate în grăsimi sănătoase și sunt disponibile pe tot parcursul anului. De asemenea, sunt o sursă bună de nutrienți.

„Dacă nu ați mâncat deloc sardine, începeți cu mâncăruri care să le conțină, cum ar fi pizza sau pastele”, declară medicul nutriționist Rima Kleiner. De asemenea, încercați să adăugați sardine în mâncărurile pe bază de orez, ouă prăjite sau chiar cu biscuiți sărați. Sardinele pot înlocui cu brio tonul și pot fi savurate în salate, sandvișuri și pe pâine prăjită. Iată care sunt cele mai mari beneficii ale consumului de sardine.

Sardinele sunt o sursă de proteină slabă

„Proteină slabă” se referă la acea sursă de proteine ​​care are un conținut scăzut de grăsimi saturate, iar sardinele se încadrează în această categorie. O porție de sardine conține aproximativ 22 de grame de proteine, conform USDA. Asta face din sardine o alegere alimentară mai sănătoasă pentru inimă, în comparație cu alte surse de proteine ​​animale bogate în grăsimi saturate, cum ar fi cârnații, slănina, brânza, carnea de vită.

Sardinele sunt bogate în acizi grași omega-3

Sardinele sunt foarte bogate în acizi grași omega-3, benefici pentru sănătatea cardiovasculară și sănătatea creierului. Există trei tipuri de omega 3 – acid alfa-linolenic (ALA), acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA). În sardine se găsesc mai ales DHA și EPA. Sardinele sunt una dintre cele mai bune surse de omega-3, având un conținut scăzut de mercur, dar bogate în nutrienți. O cutie de sardine de oferă aproximativ 0,9 grame de omega 3 (0,44 EPA și 0,47 DHA), conform datelor USDA.

Sardinele stimulează sănătatea creierului și cogniția

”Sardinele sunt foarte bogate în DHA, un acid gras omega-3 esențial pentru dezvoltarea creierului, sănătatea mintală și cogniția”, spune Kleimer, adăugând că DHA este grăsimea omega-3 predominantă din creier. Cercetări recente indică faptul că DHA este benefic pentru dezvoltarea creierului și sănătatea mintală.

Sardinele conțin nutrienți buni pentru sănătatea oaselor

Sardinele conțin și trei nutrienți esențiali pentru construirea oaselor – calciu, fosfor și vitamina D, spune Kleiner. Calciul este esențial pentru construirea și menținerea oaselor sănătoase, iar vitamina D ajută corpul să asimileze și să utilizeze calciul. Fosforul este și el un mineral important pentru sănătatea oaselor.

Sardinele sunt bogate în vitamina D

Vitamina D, supranumită și „vitamina soarelui”, se poate obține din alimente, de la soare sau din suplimente. O cutie de sardine oferă aproximativ 20 la sută din aportul zilnic de vitamina D, contribuind la imunitate, sănătatea musculo-scheletică, sănătatea creierului și chiar la sănătatea cardiovasculară.

Sardinele pot ajuta și la prevenirea prediabetului de tip 2

Unele studii pe animale arată că sardinele pot reduce rezistența la insulină și stresul oxidativ, sugerând că acest tip de pește poate avea unele proprietăți anti-diabetice.