Adevărul despre siropul de arțar. Multe persoane preferă să folosească mierea de albine în locul altor îndulcitori naturali. Cu toate acestea, siropul de arțar a ajuns să fie considerat o opțiune mai bună, datorită conținutului caloric mai mic.
Lucrurile nu stau tocmai așa. Experții avertizează că siropul de arțar nu este un aliment chiar atât de sănătos cum suntem tentați să credem.
Turnat peste clătite, vafe sau pâine prăjită, siropul de arțar este un aliment dulce pentru micul dejun, mai ales în zilele reci de iarnă.
Siropul de arțar un gust și o aromă distincte și culoarea chihlimbarului
Siropul de arțar re un gust și o aromă distincte, cu note de caramel, caramel și vanilie, completate de accente de nuci și florale.
Siropul de arțar a fost făcut secole la rând prin extragerea sevei din arțar și apoi fierberea acesteia. Este un proces care duce la „miracolul aromei pure de artar” și la culoarea chihlimbarului, care apare atunci când aminoacizii din sevă reacţionează cu zahărul său.
SUA este al doilea cel mai mare producător din lume, după Canada.
Unii producători de sirop de arțar își numesc produsul un „super-aliment”. Este siropul de arțar cu adevărat bun? Iată ce a descoperit Today.com
Ce conține siropul de arțar
Siropul de arțar pur conține 66% zahăr.
O lingură de sirop conține următoarele, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA:
52 calorii
13 grame carbohidrați
12 grame de zahăr
Siropul de arțar nu are grăsimi, proteine, fibre sau colesterol, dar o lingură conține urme de calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, mangan, seleniu și riboflavină.
Conține mai mult de 67 de compuși naturali bioactivi ai plantelor
În total, siropul conține mai mult de 67 de compuși naturali bioactivi ai plantelor, cu potențiale beneficii pentru sănătate, adesea fiind numit „un îndulcitor mai inteligent”.
Are beneficii pentru sănătate?
Siropul de arțar conține antioxidanți și minerale, așa că, în cazul înlocuirii unui îndulcitor cu altul, oferă câteva beneficii pe care zahărul alb nu le are, spune Allison Arnett, dietetician și lector în științe ale nutriției la Universitatea din New Haven din Connecticut.
De asemenea, are un indice glicemic ușor mai scăzut decât alte zaharuri, așa că poate crește glicemia puțin mai lent, lucru important pentru persoanele cu diabet, adaugă ea.
Dacă îndulciți deja cafeaua cu zahăr, înlocuirea lui cu sirop de arțar ar fi o opțiune excelentă pentru a obține antioxidanți și minerale precum manganul și riboflavina, spune ea.
„Cu siguranță, nu înseamnă că este un aliment sănătos”, spune Arnett.
„Siropul de arțar este un zahăr adăugat, așa că ar trebui să căutăm să-l consumăm cu moderație… Da, este bogat în antioxidanți, dar și legumele sunt și foarte bogate în antioxidanți”, subliniază ea.
Sursele mai bune de mangan includ orezul brun, ovăzul integral și leguminoasele, spune ea. Alimentele bogate în riboflavină includ ouăle și laptele. Spanacul și cartofii dulci sunt foarte bogate în potasiu.
Siropul de arțar este un superaliment?
Siropul de arțar este, în esență, o soluție concentrată de zahăr, spune Joe Schwarcz, director al Biroului pentru Știință și Societate de la Universitatea McGill din Montreal.
„Dar a consuma sirop de arțar pentru așa zise beneficii aduse sănătății este o prostie”, spune Schwarcz.
„Da, conține polifenoli, dar există surse mult mai bune de polifenoli, cum ar fi fructele de pădure și alte alimente vegetale”, adaugă Schwarcz.
Polifenolii, cunoscuți sub numele de fitochimici, sunt compuși din plante, benefici pentru sănătate.
Schwarcz taxează afirmațiile conform cărora compușii din siropul de arțar ar putea avea ”potențiale abilități de luptă împotriva cancerului” drept ”marketing pur”.
Este siropul de arțar mai sănătos decât mierea?
Ambele sunt zaharuri adăugate și ambele conțin antioxidanți și compuși bioactivi pe bază de plante.
Consumul de sirop de arțar va duce la o creștere mai mică a zahărului din sânge decât mierea. Siropul de arțar are un indice glicemic de 54, care este considerat un aliment cu IG scăzut, potrivit Universității din Sydney.
Mierea are un indice glicemic de 58, ceea ce o face un aliment cu IG mediu.