Adevărul despre situația din Ucraina. UE intervine: Moscova răspândește informații false

Sursa: Dreamstime

Uniunea Europeană intervine și acuză Moscova de fake news-uri în ceea ce privește situația reală din Ucraina. Mai exact, este vorba despre acuzațiile potrivit cărora Rusia a descoperit un program biologic militar în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe, Peter Stano, este cel care a dezbătut acest subiect. Potrivit acestuia, Uniunea Europeană se îndoiește de credibilitatea afirmaţiilor Guvernului rus care a afirmat că a descoperit un program biologic militar în Ucraina.

În acest sens, oficialul european subliniază faptul că Moscova are un istoric de răspândire a dezinformării cu privire la armele biologice, relatează Reuters.

”Credibilitatea informaţiilor furnizate de Kremlin este în general foarte îndoielnică şi scăzută”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru Afaceri Externe, Peter Stano.

Totodată, el a mai precizat că nu este pentru prima oară când Rusia alege să promoveze anumite povești manipulatoare, adăugând că UE nu are cunoştinţă de existenţa unor laboratoare ucrainene care să nu fie în conformitate cu legislaţia internaţională.

Rusia, acuzată de fake news-uri

”Dezinformarea rusă are un istoric de promovare de naraţiuni manipulatoare despre arme biologice şi presupuse ‘laboratoare secrete’”, a spus el.

De menționat este faptul că precizările UE vin în contextul în care, în ultimele zile, Rusia a acuzat Ucraina că a încercat să dezvolte arme biologice sau nucleare. Declarația a fost făcută luni de generalul Igor Kirillov, comandantul Forțelor ruse de Apărare împotriva Radiațiilor, Armelor Chimice și Biologice.

„Analiza actelor de distrugere (a patogenilor de către ucraineni – n.red.) arată munca cu agenții patogeni ai ciumei, antraxului și brucelozei în laboratorul biologic din Liov”, a afirmat acesta. Totodată, el a mai subliniat atunci faptul că la laboratoare din Harkiv și Poltava s-ar fi lucrat cu „agenții patogeni ai difteriei, salmonelozei și dizenteriei”.

Ce spune Moscova

În același timp, Kirillov a prezentat și un bilanț. Mai exact, oficialul rus susține că ucrainenii ar fi distrus peste 320 de containere cu patogeni deși nu este clar cum partea rusă a ajuns la concluzie, ținând cont că niciunul dintre orașele unde ar fi avut loc experimentele nu au căzut în mâna forțelor armate ale Rusiei.

În același timp, el afirmă că dacă aceste mostre ar fi ajuns pe mâna experților ruși ele ar fi arătat „cu un grad ridicat de probabilitate o încălcare de către Ucraina și Statele Unite” a convențiilor privind interzicerea armelor chimice și bacteriologice.

Ulterior, în cursul zilei de miercuri,Kremlinul a indicat că Washingtonul trebuie să dea explicaţii în legătură cu ”laboratoare ucrainene pentru arme biologice”. De cealaltă parte, Ucraina neagă orice fel de acuzație în acest sens.

”Ucraina neagă strict orice astfel de acuzaţie”, a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al preşedinţiei ucrainene