Adevărul despre slănina cu ceapă! Toţi facem greşeala asta. Totul se trage de la bunici

Sursă: Dreamstime

Deși sărbătorile de iarnă s-au terminat, românii continuă să mănânce diverse preparate tradiționale din carne de porc, precum slănina cu ceapă. Nutriţioniştii ne avertizează despre riscurile la care ne expunem dacă mâncăm această combinație, alături de ţuică sau palincă.

Majoritatea familiilor mănâncă cu încredere diverse preparate tradiționale românești, precum slănină cu ceapă, deoarece cred că mâncarea străbunilor nu conține E-uri, adică este mai sănătoasă decât produsele din carne de porc din supermarketuri.

Deși slănina cu ceapă este combinația preferată a românilor, un specialist în nutriție ne avertizează ce impact negativ are această combinație asupra organismului nostru. Un membru al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice susține că alimentația bunicilor nu trebuie urmată de nepoți.

Mitul alimentaţiei sanătoase de la ţară nu noi l-am creat, ci media. Eu combat puternic aceste lucru spunând că alimentaţia sau sfaturile ce ne trimit la alimentaţia bunicilor nu sunt deloc demne de urmat.

Eu ştiu ce mâncau bunicii şi cum erau preparate alimentele. Se consumau alimente foarte grase, prăjeli gătite în grăsimea de porc, se bea lapte de bivoliţă cu grăsimea de două degete.

Gastrotehnia bunicilor era una care pregătea alimente nesănătoase. Nu înţeleg de ce se fac aceste trimiteri tot timpul către o alimentaţie ce deloc, deloc nu era sănătoasă”, a declarat prof. Nicolae Hâncu, medic primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

„Slănina înseamnă grăsime saturată extrem de nesănătoasă pentru orgaism”

Acesta a explicat că slănina este nesănătoasă pentru organismul nostru deoarece are grăsimi saturate. În plus, acesta insistă să nu copiem stilul alimentar al bunicilor deoarece nu avem aceleași activități fizice intense ca ei, iar recomandările medicale de azi nu existau atunci.

„Slănina înseamnă grăsime saturată extrem extrem de nesănătoasă pentru orgaism, chiar dacă e cu ceapă şi ţuică. Nu are nicio legătură cu sănătatea. Ţăranul român ce se ducea şi lucra de dimineaţa de la 5 până apunea soarele, la muncă, trebuia să-şi pună ceva de mâncare?

Îşi punea ce avea şi el, o bucată de pâine, slănină care nu se strica şi apă. Să nu credeţi că bea ţuică acolo, pe câmp. Eventual o bea acasă, când sosea.

Cei de la ţară care aveau o condiţie economică bună mâncau nesănătos, iar cei ce nu aveau o condiţie economică bună pur şi simplu se denutreau. Niciuna dintre variante nu este în regulă. O alimentaţie sănătoasă aşa cum o recomandă nutriţionişti astăzi, aproape nu exista în urmă 50 ani, pentru că despre această perioadă vorbim.

Recomandările pe care medicii le fac astăzi şi care sunt urmate nu existau atunci.”, a afirmat specialistul în nutriție pentru Adevarul.ro.