Slănina este un mezel ieftin și gustos, cu grăsimi naturale, despre care chiar medicii nutriționiști spun că dacă este consumat cu moderație nu ne face atât de mult rău. Slănina de porc are mai puține calorii decât uleiul sau untul, dar trebuie să ținem cont că la o masă nu trebuie să consumăm mai mult de 100g, altfel devine o adevărată bombă calorică.
De menționat că, slănina este un aliment bogat în acizi grași esențiali Omega 3, Omega 6 și vitamina A. Ea poate fi consumată fără probleme de persoane sănătoase, dar nu trebuie să devină o obișnuință zilnică.
Cea mai bună slănină este aceea de sub gât, care are puțină carne pe ea, iar secretul gustului perfect constă în adăugarea ingredientelor ce dau aromă apei în care fierbem slănina, la care adăugăm usturoiul pisat și boia, completând astfel gustul final.
Care sunt ingredientele necesare
- slănină – aproximativ 1.5 kg
- 1 căpățână mare usturoi
- 3 frunze dafin
- 1 lingură boabe piper
- 1-2 boabe ienibahar
- sare
- boia dulce de ardei
- 1 lingură ulei
Mod de preparare
Bucata de slănină se pune la fiert, la foc mic, în apa în care am pus sarea, frunzele de dafin, boabele de piper, ienibahar și doi căței de usturoi. Trebuie avut în vedere că la 2 litri de apă trebuie să punem o lingură cu vârf de sare.
În loc de apă, putem folosi și zeamă de varză acră și mai puțină sare.
Slănina trebui să fie tăiată în bucăți mari și o lăsăm la fiert între 30 și 50 de minute, în funcție de mărimea bucății respective. Vom știi că este gata atunci când o verificăm cu furculița și aceasta intră și iese ușor. Apoi o scoatem și o lăsăm să se răcească.
Ulterior, frecăm slănina fiartă cu usturoiul pisat amestecat cu puțin ulei și sare, până acoperim uniform toată bucata. După aproximativ 2-3 ore îndepărtăm cu cuțitul usturoiul și pudrăm boia din belșug. Bucata de slănină fiartă se freacă bine și se așază apoi între două funduri de lemn, peste care punem o greutate.
Este recomandat să o păstrăm la rece, air în cazul în care am făcut o cantitate mai mare să o păstrăm la congelator.