În cadrul emisiunii lui Mihai Gâdea, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre perioada postului, precizând ce ar trebui să mâncăm în această perioadă pentru a avea un organism sănătos.
Ea a precizat că vede postul ca pe un exercițiu de disciplină, o perioadă în care oamenii trebuie să mănânce mai rar și să se confrunte cu senzația de foame.
„Mie mi se pare că în post importantă este un tip de smerenie și de confruntare cu foamea.
Trebuie să ai o insatisfacție, să fie greu, să fie dureros, tocmai pentru că, eu așa îl văd pe acest post, prin lipsa îndestulării și a mulțumirii trupești redescoperi această bucurie. (…) Eu aș vedea postul ca pe un exercițiu de disciplină, o perioadă în care să mănânci mai rar, să renunți la toate ronțăielile, să te confrunți cu senzația de foame și să realizezi că nu e nicio tragedie (…) Postul este o perioadă în care ne îngrășăm.”, spune Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic a mai spus că produsele de post nu țin de foame și că acestea sunt pline de grăsime.
”Produsele de post nu țin de foame, e multă grăsime acolo. Dacă ar fi să luăm o variantă pentru echilibrul corpului nostru, ce înseamnă o dietă echilibrată și sănătoasă, înseamnă din toate câte un pic. Picul acesta este greu de menținut. Spre exemplu,nu spune nimeni că trebuie să mănânci de trei ori pe zi carne.”, a explicat Mihaela Bilic, la Antena 3.
Soia, consumată în exces, produce dezechilibre hormonale
În cadrul emisiunii, Mihaela Bilic a mai spus că, în perioada postului, oamenii se pot expune capcanelor pe care consumul de soia le implică. Ea spune că, mâncată în exces, soia poate produce dereglări hormonale pentru că are substanțe care mimează estrogenul feminin uman.
„Soia, dacă nu știi exact sursa din care provine, este cea mai modificată genetic. Din această cauză, industria alimentară s-a modificat și veți vedea că toate produsele care avea proteine din soia vor avea proteine din mazăre.
Soia e atât de modificată genetic că pune probleme de sănătate. Ea are fitoestrogeni, substanțe care mimează perfect estrogenul feminin uman și atunci când abuzăm de soia ne trezim cu dereglări hormonale”, a adăugat dr. Mihaela Bilic.
Pentru un stil de viață echilibrat, corpul are nevoie de 15 alimente diferite în fiecare zi
Medicul Mihaela Bilic a mai spus că organismul uman are nevoie de 15 alimente pe zi, pentru un stil de viață echilibrat. Ea a mai spus că extremismul alimentar nu are cum să fie sănătos.
„Extremismul alimentar, în care decizi că trebuie să elimini anumite categorii de alimente, nu are cum să fie sănătos. (…) Noi avem nevoie de 15 alimente diferite în fiecare zi. Fără o mâncare gătită nu ai cum să atingi numărul acesta de alimente. Nu trebuie să fie aceleași alimente în fiecare zi. (…) Important este să le bifăm, dar nu într-un meniu zilnic”, a mai explicat medicul Mihaela Bilic.
Sursă foto: Pixabay.com