Potrivit Mens Health, 28 g de şorici conţine de nouă ori mai multe proteine şi mai puţine grăsimi decât o porţie de chipsuri de cartofi. Așadar, șoriciul nu este un aliment nesănătos, din contră, această delicatesă iubită de români în perioada sărbătorilor s-ar putea dovedi chiar benefică pentru organism.
Câte calorii are o porție de șorici?
Chiar dacă nu conține foarte multe grăsimi, șoriciul consumat nu trebuie nicodată consumat în exces, fiindcă reprezenta un adevărat pericol pentru persoanele cu anumite probleme de sănătate, cum ar fi cei care suferă de diabet sau probleme cardiovasculare.
Potrivit specialiștilor, o porție de șorici de doar 100 de grame conține 563 de calorii, 35 de grame de grăsimi, 63 de grame de proteine, 3 grame de sodiu și 80 mg de potasiu.
O porţie de 60 g de şorici conţine 29 g de grăsime, 375 kcal şi 0,65 g de sodiu. Șoriciul de porc este considerat o sursă incompletă de proteine, deoarece conţine cantităţi foarte mici de aminoacizi esenţiali, inclusiv metionină, triptofan şi histidină. Cu toate acestea, șoriciul este bogat în colagen, care este o proteină ce ajută la redobândirea elasticităţii pielii şi sprijină sănătatea oaselor şi a articulaţiilor.
Riscul la care ne expunem când mâncăm șorici
Trebuie să avem în vedere, însă, și riscurile la care ne expunem mai ales în situația în care carnea și celelalte produse pe care le consumăm provin din surse neautorizate. Cea mai frecventă boală în această perioadă, cauzată de consumul produselor din carne de porc este trichineloza. Ea este cauzată de un vierme care se ascunde în carnea de porc, mistreț sau urs, Trichinella spiralis. Această larvă poate fi îndepărtată numai în urma perparării cărnii la temperaturi de minimum 70 de grade Celsius.
Tăierea porcului de Crăciun trebuie făcută în condiții de maximă igienă, iar carnea nu trebuie lăsată prea la căldură, pentru că acest lucru conduce la înmulțirea bacteriilor. Dacă nu este gătită imediat, carnea trebuie ținută la rece. Pârlitul porcului este, totodată, un proces foarte important. Șoriciul ne poate cauza boli neașteptate, în cazul în care nu este pregătit în condiții ideale.
Părul care rămâne nepârlit poate cauza boli grave, precum hepatita A și E. Virușii hepatici se pot dezvolta pe șorici, pe lângă firele de păr nearse. Atenția trebuie să fie cu atât mai mare cu cât șoriciul este preferatul copiilor, iar aceștia sunt mai predispuși la contactarea acestor tipuri de hepatită decât adulții.