Adevărul despre șorici! Un aliment bun pentru sănătatea inimii
Un expert în nutriție a infirmat un mare mit despre unul dintre alimentele la modă în prezent: șoriciul. Chiar dacă este o gustare bogată în calorii, șoriciul poate aduce beneficii organismului în anumite condiții, cu condiția să fie consumat cu moderație.
Datorită cantității generoase de proteine și grăsimi pe care le conține, șoriciul de porc se dovedește a fi o gustare perfectă între mese, furnizând atât senzația de sațietate, cât și energia necesară. Această delicatesă are în compoziție grăsimi nesaturate, în special acid oleic, aceeași substanță regăsită și în uleiul de măsline.
Specialiștii afirmă că aceste grăsimi sunt benefice și pentru sănătatea inimii.
Mai mult, 100 de grame de șorici furnizează 563 de calorii, 35 de grame de grăsimi, 63 de grame de proteine, 3 grame de sodiu și 80 de miligrame de potasiu. Prin conținutul său nutritiv, acesta nu doar că satisface senzația de foame, dar și furnizează o cantitate semnificativă de energie, cu condiția să fie consumat cu moderație. Experții îl recomandă ca o gustare între mese sau un prânz ușor.
Riscurile consumului acestui popular aliment
În prezent, una dintre cele mai întâlnite boli cauzate de consumul de produse din carne de porc este trichineloza. Această afecțiune este provocată de un vierme, Trichinella spiralis. Ea se găsește în carnea provenită de la porc, mistreț sau urs. Larva acestui vierme poate fi eliminată doar prin gătirea cărnii la temperaturi de minimum 70 de grade Celsius.
Procesul de tăiere a porcului în perioada Crăciunului trebuie realizat cu rigurozitate igienică. Carnea nu ar trebui lăsată la temperatura camerei, deoarece acest aspect favorizează proliferarea bacteriilor. În cazul în care carnea nu va fi gătită imediat, este recomandat să fie păstrată la temperaturi scăzute.
Pregătirea corectă a șoriciului este, de asemenea, un aspect esențial, deoarece acesta poate fi o sursă neașteptată de boli dacă nu este manipulat în condiții ideale.
Există riscul de îmbolnăvire gravă în cazul părului care rămâne nespălat, deoarece acesta poate găzdui virușii hepatici, precum hepatita A și E. Infecțiile virale hepatice pot să se dezvolte în șorici, alături de firele de păr nesparlate. Este crucial să acordăm o atenție deosebită acestei situații, mai ales când șoriciul este o opțiune preferată de către copii, care sunt mai vulnerabili la aceste tipuri de hepatită în comparație cu adulții.
Mihaela Bilic a dezvăluit un secret al șoriciului
Totuși, șoriciul ascunde încă un secret, dezvăluit de renumitul nutriționist Mihai Bilic.
„Prepararea porcului este o artă, iar focul un element esențial, care trebuie stăpânit și pus în slujba omului. Mâncarea noastră n-ar avea același gust fără foc, iar șoriciul copt este o delicatesă pe care doar în preajma Crăciunului o poți savura.
Și merită știut că nu îngrașă, ci este o sursă de colagen de cea mai înaltă calitate, extrem de eficient pentru organism. Pomana porcului este cu siguranță cea mai gustoasă introducere în atmosfera sărbătorilor de iarnă”, a scris Mihaela Bilic. pe pagina sa de Instagram.
Iată ce spune nutriționista despre supa de pui: