Când spunem „decembrie” un singur fel de mâncare ne apare în gând, anume șoriciul. Așteptăm cu nerăbdare această perioadă din an pentru a avea în farfurie șorici datorită gustului său, însă puțini știu câte beneficii are acest preparat tradițional românesc asupra organismului uman. Totuși, există și persoane care trebuie să se ferească de el și să nu îl consume niciodată.
Cetățenii unei națiuni cum este România sunt uniți ca popor prin interesele similare pe care le au. Precum, istoria patriei, portul popular și rețetele din bucătăria tradițională. Astăzi ne vom rezuma strict la mâncare. Un produs alimentar care trezește amintiri tuturor românilor și căruia nimeni nu-i poate rezista este șoriciul de porc.
Toamna este pe sfârșite, ne mai desparte doar o săptămână și jumătate de anotimpul iarna. Decembrie, deși este ultima lună din an, este și cea mai așteptată, atât de copii și adolescenți, cât și de adulți. Când spunem „decembrie”, fiecare se gândește la ceva anume. Străinii, de exemplu, se gândesc la ciocolată caldă cu bezele și turtă dulce sau la maratoanele cu filme de Crăciun. În timp ce noi ne gândim la șoriciul de porc.
Nu doar gustul îl recomandă, ci și proprietățile nutritive care se găsesc în compoziția sa.
Beneficiile șoriciului de porc
Când au observat ce atenție oferim șoriciului de porc, oamenii de peste hotare au devenit interesați de acesta. Conform Mens Health, 43% din grăsimea de piele de porc este nesaturată, având în compoziție acid oleic.
Grăsimile nesaturate se găsesc în alimente recomandate de nutriționiști, precum: măsline, arahide, porumb, floarea-soarelui, soia sau pește. Un aport adecvat de grăsimi nesaturate contribuie la scăderea colesterolului din sânge. Astfel că șoriciul de porc conţine acelaşi tip de grăsimi benefice ca uleiul de măsline, ingredientul din bucătărie pe care toată familia îl laudă.
Pe lângă acest fapt, şoriciul de porc este bogat în sodiu și sărac în carbohidraţi. Motiv pentru care este considerat o gustare alternativă pentru gurmanzii care preferă să ronțăie ceva între mesele principale ale zilei. Potrivit Mens Health, 28 g de piele de porc conţine de nouă ori mai multe proteine decât o porție de chipsuri. Ceea ce înseamnă că în decembrie vei putea urmări serialele de pe Netflix cu șoricul lângă tine.
Cine nu ar trebui să consume şorici de porc
În ciuda tuturor beneficiilor sale, există persoane care nu ar trebui să facă un exces din această poftă ce apare de sărbători. De exemplu, oamenii care au tensiunea arterială crescută trebuie să evite acest preparat tradițional. Şoriciul de porc se digeră greu de cei care suferă de probleme hepatice, biliare sau pancreatice.