Beneficiile spirulinei

Spirulina este un tip de algă albastru-verde, considerată una dintre cele mai vechi forme de viață ale Pământului. Este o cianobacterie care folosește fotosinteza pentru a crea energie, la fel cu o plantă.

Datorită conținutului său nutrițional natural, a fost numit un superaliment pentru oameni. Acestea sunt câteva dintre beneficiile cunoscute.

Este plină de nutrienți și antioxidanți

Spirulina are mulți nutrienți, de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos, inclusiv vitamine precum tiamina pentru un metabolism sănătos și vitamina A pentru vedere, precum și minerale – cuprul și fierul care ajută la îmbunătățirea imunității. Există, de asemenea, alți nutrienți, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3, care luptă împotriva inflamației, și antioxidanți precum ficocianina și beta-carotenul care ajută la reducerea riscului de apariție a anumitor boli.

Cu 60% conținut de proteine, spirulina oferă mai multe proteine decât multe legume și este o sursă populară de proteine pentru vegani și vegetarieni. Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, o linguriță de spirulină uscată conține 20 de calorii și următorii nutrienți:

  • Spirulina uscata (1 lingura)
  • Proteină 4 grame
  • Calciu 8,4 miligrame
  • Tiamina 14% din valoarea zilnică (DV)
  • Riboflavină 20% din valoarea zilnică (DV)
  • Niacina 6% din valoarea zilnică (DV)
  • Cupru 47% din valoarea zilnică (DV)
  • Fier 11% din valoarea zilnică (DV)

Spirulina mai conține magneziu, potasiu și mangan în cantități mici. Toate aceste vitamine și nutrienți vă pot ajuta să vă îndepliniți cerințele zilnice de nutriție.

Poate susține colesterolul sănătos

S-a descoperit că spirulina scade colesterolul „rău” și total și trigliceridele, în timp ce crește colesterolul bun, lipoproteinele de înaltă densitate (HDL). Acest lucru împiedică grăsimea și colesterolul din sânge să blocheze arterele, care, la rândul lor, pot solicita inima.

Un mic studiu a constatat că cei care au luat 1 gram de spirulină zilnic aveau colesterol mai scăzut după doar trei luni. Menținerea unui nivel sănătos de colesterol ajută la prevenirea bolilor de inimă, precum și a atacurilor de cord și a accidentului vascular cerebral.

Ar putea ajuta sistemul imunitar

Spirulina conține vitamine și minerale importante pentru sănătatea imunitară. În plus, cercetările au descoperit că poate crește producția de globule albe și anticorpi, pe care organismul le folosește pentru a lupta împotriva bolilor. Important este că efectele spirulinei asupra sistemului imunitar o fac riscantă pentru cei cu boli autoimune precum lupusul.

Poate scădea tensiunea arterială

Spirulina poate crește producția de oxid nitric, care relaxează vasele de sânge și le ajută să se dilate. Mai multe studii au descoperit că o doză zilnică de spirulină poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale sistolice și a celor diastolice. De asemenea, a arătat efecte pozitive pentru cei cu hipertensiune arterială.

Poate susține sănătatea ochilor

Spirulina este benefică și pentru sănătatea ochilor. Este bogată în beta-caroten, un antioxidant pe care organismul îl transformă în vitamina A. S-a demonstrat că vitamina A ajută la prevenirea pierderii vederii și promovează o sănătate mai bună a ochilor, conform Academiei Americane de Oftalmologie.

Spirulina conține o concentrație mare de zeaxantuină, care poate reduce probabilitatea apariției cataractei și a degenerescenței maculare, asociate cu vârsta. Unele cercetări pe animale au susținut beneficiile spirulinei pentru sănătatea ochilor, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine modul în care ar putea fi benefică pentru oameni.

Riscuri și dezavantaje ale spirulinei

Lipsa cercetărilor

Spirulina există de mult timp, dar oamenii de știință încă analizează efectele sale asupra corpului uman. Multe dintre presupusele sale beneficii pentru sănătate se bazează pe cercetări pe animale sau studii limitate, conform Cnet.

De exemplu, o teorie este că spirulina ar putea ajuta la prevenirea cancerului. Este bogată în antioxidanți despre care se știe că luptă împotriva inflamației. Apoi, conține ficocianină, despre care s-a descoperit că reduce inflamația, prevenind în același timp creșterea celulelor canceroase. Cu toate acestea, studiile continuă să examineze corelația exactă, dacă există, dintre spirulină și cancer.

Cercetătorii studiază, de asemenea, spirulina și posibila prevenire și tratare a gripei, herpesului și HIV, dar din nou, trebuie făcute mai multe studii.

Nu este reglementată

Ca și în cazul tuturor suplimentelor, spirulina nu este reglementată în Statele Unite de Food and Drug Administration. S-a descoperit că unele produse cu spirulină conțin contaminanți, mai ales dacă au fost recoltate în zone sălbatice, pline de metale grele. Acești contaminanți pot afecta ficatul.

În plus, unele produse pot conține mai mult sau mai puțină spirulină decât ceea ce este menționat pe etichetă.

Efecte secundare

Spirulina este considerată în mare măsură, sigură, în doze obișnuite, iar Comitetul de experți în informații despre suplimente alimentare îi acordă un rating de siguranță de clasa A. Cu toate acestea, unele reacții adverse includ dificultăți de somn, probleme de digestie și simptome ca greață, vărsături, dureri de cap și amețeli. Unii oameni au raportat reacții alergice.

Spirulina nu este recomandată persoanelor care iau anumite medicamente, cum ar fi cele concepute pentru a reduce tensiunea arterială, colesterolul sau activitatea sistemului imunitar. În plus, nu este recomandată pentru următoarele grupuri de persoane:

  • Femei însărcinate
  • Copii
  • Cei cu boli autoimune
  • Cei care urmează să se opereze sau tocmai au suferit o intervenție chirurgicală