Adevărul despre Stevie. Care sunt cele mai mari beneficii pe care le aduce organismului
Adevărul despre Stevie. Așa cum deja se știe, Stevia este o alternativă la zahăr, care provine dintr-o plantă numită Stevia rebaudiana, ce produce glicozide de steviol dulci. Ca sursă naturală din plante, stevia nu este un îndulcitor artificial, și nici zahăr. De asemenea, nu conține calorii, ceea ce o face o alegere populară pentru persoanele care vor să-și reducă aportul de zahăr.
Stevia poate fi utilă pentru persoanele care încearcă să reducă zaharurile adăugate sau pentru cei cu diabet care doresc un îndulcitor care să nu crească nivelul de glucoză din sânge. Cu toate acestea, există unele riscuri când se consumă prea multă Stevia. Iată care sunt principalele avantaje ale înlocuirii zahărului cu Stevia, potrivit Health.com.
Poate ajuta la gestionarea diabetului
Stevia poate fi de ajutor persoanelor cu diabet sau prediabet care doresc să-și controleze glicemia. Deoarece are puțini carbohidrați sau deloc, Stevia nu crește glicemia așa cum o face zahărul, ceea ce o face o alternativă bună. Pe lângă furnizarea unui înlocuitor util al zahărului, care poate ajuta la gestionarea diabetului, planta de Stevia poate avea și efecte antidiabetice, ajutând la scăderea zahărului din sânge și la îmbunătățirea nivelului de insulină.
O analiză a cercetării a constatat că dozele de 200-400 de miligrame (mg) de frunze de Stevia pe kilogram (kg) de greutate corporală au redus semnificativ nivelurile de zahăr din sânge în comparație cu grupurile de control.
Unele cercetări, în cea mai mare parte efectuate pe animale sau în eprubete, au descoperit că stevia poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de insulină și a sensibilității la insulină, o problemă cheie pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și prediabet. Aceste studii au mai descoperit că stevia poate ajuta la scăderea glicemiei și a nivelurilor de zahăr din sânge.
Medicina tradițională din Brazilia și Paraguay a inclus planta Stevia în tratamentele pentru diabet și glicemie crescută. Cu toate acestea, e nevoie de mai multe cercetări umane pentru a înțelege și a confirma efectele antidiabetice ale steviei.
Reduce aportul de zahăr adăugat
Mulți americani consumă mai multe zaharuri adăugate decât recomandă Ghidurile dietetice pentru americani (DGA). Americanul mediu consumă 17 lingurițe de zahăr zilnic, dar aportul recomandat nu este mai mare de 12 lingurițe pentru o dietă de 2.000 de calorii sau 10% din totalul caloriilor.
Optarea pentru Stevia pentru a adăuga dulceață băuturilor sau alimentelor nu va contribui cu zahăr adăugat la dietă, dar va îmbunătăți aroma. Dacă mănânci multe alimente bogate în zahăr, stevia poate fi un schimb bun pe lângă adăugarea mai multor surse alimentare de zahăr natural, cum ar fi fructele sau lactatele.
Poate scădea tensiunea arterială
Unele studii pe oameni și animale au descoperit că stevia reduce tensiunea arterială diastolică și sistolică. De exemplu, un studiu a constatat că administrarea a 750-1500 mg de steviozidă (un compus chimic din planta de stevie) pe zi a redus moderat tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune ușoară până la moderată.
O meta-analiză a șapte studii a constatat, de asemenea, că Stevia a scăzut semnificativ tensiunea arterială diastolică. Cercetătorii susțin că stevia ajută la extinderea vaselor de sânge, efect numit vasodilatație. Cu toate acestea, rezultatele cercetării sunt mixte. Unele studii au descoperit că stevia nu are niciun efect asupra tensiunii arteriale. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua în continuare această legătură.
Poate preveni apariția cariilor
Zahărul este o cauză principală a cariilor dentare. Bacteriile din gură metabolizează zahărul. Zahărul produce acid care uzează smalțul dinților. Consumul redus de zahăr poate ajuta la prevenirea cariilor, iar schimbarea zahărului cu stevia poate fi de ajutor.
Un studiu a constatat că pH-ul plăcii dentare a fost mai acid după clătirea cu o soluție de zaharoză, comparativ cu o soluție de stevia. Acest lucru sugerează că stevia nu produce aceleași condiții acide care duc la degradarea smalțului. De asemenea, unele studii au descoperit că stevia oprește creșterea bacteriilor care joacă un rol în dezvoltarea cariilor dentare.
Nutriție cu Stevia
Stevia este un îndulcitor nenutritiv, ceea ce înseamnă că nu contribuie cu nutrienți sau calorii la dietă. Acest lucru o diferențiază de îndulcitori precum zahărul, mierea, siropul, zahărul brun sau melasa.
Un pachet (1 gram) de stevia contine: 8
Calorii: 0
Grăsimi: 0 grame (g)
Sodiu: 0 miligrame (mg)
Carbohidrați: 1 g
Fibre: 0 g
Zaharuri adaugate: 0 g
Proteine: 0 g
În timp ce stevia are 1 g de carbohidrați per pachet, această cantitate este redusă și nu va contribui la aportul total de carbohidrați în mod semnificativ.
Riscuri
Glicozidele de steviol (extractele de stevia) sunt, în general, recunoscute ca sigure (GRAS) de către U.S. Food and Drug Administration (FDA). Cu toate acestea, aveți grijă să cumpărați frunze de Stevia sau extracte brute de stevie, deoarece acestea nu sunt GRAS. Deși stevia poate fi un bun înlocuitor al zahărului, este important să nu o consumați în exces, în locul zahărului. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit un aport zilnic acceptabil de extract de Stevie de 0-4 mg/kg greutate corporală. Un pachet de 1 g de Stevia conține, de obicei, 9-12 mg de extract de stevie.
O cercetare recentă a descoperit că utilizarea pe termen lung a Stevia nu reduce grăsimea corporală la adulți sau la copii, în ciuda faptului că mulți oameni cred că îndulcitorii nenutritivi ar ajuta la pierderea în greutate. Rezultatele sugerează, de asemenea, că utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor nenutritivi poate crește riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și mortalitate.
De asemenea, stevia face parte din familia de plante Asteraceae, așa că, dacă sunteți alergic la plante precum ambrozia, crizantemele, păpădia și margaretele, este posibil să fiți sensibil și la ea.