Are puteri vindecătoare

Supa de pui a fost folosită de mult timp ca remediu pentru răceală și gripă. Unele dovezi științifice indică faptul că ar putea fi antiinflamatoare, iar experții o recomandă adesea atunci când suntem bolnavi.

Oamenii apelează la acest preparat clasic savuros de zeci și zeci de ani pentru căldura liniștitoare și ingredientele hrănitoare, despre care cred că au puteri vindecătoare, potrivit Health.com.

De asemenea, există diete bazate pe supă de pui, prin care se pierd ușor kilograme, fără ca organismul să fie supus la efort maxim.

Bucățile fragede de pui care plutesc în zeama aurie și limpede pot fi un aliment-medicament, mai ales în sezonul rece. Fideaua și legumele sunt la fel de importante.

Supa de pui este antiinflamatoare?

Un studiu din 2000 s-a concentrat pe efectul pozitiv al acesteia asupra inflamației.

„Studiul a constatat că supa de pui a inhibat chimiotaxia neutrofilelor, care este un mod elegant de a spune că a ajutat la scăderea temporară a inflamației, astfel încât cei bolnavi să poată respira mai ușor”, afirmă medicul Michel Pike.

Potrivit studiului, toate legumele prezente în supă și carnea de pui au avut această activitate inhibitoare.

Ceapa și usturoiul au fost, de asemenea, cercetate pentru proprietățile lor antivirale și antiinflamatorii. Într-un studiu din mai 2023, persoanele în vârstă care consumau zilnic ceapă și usturoi au fost mai capabile să lupte împotriva bolilor respiratorii infecțioase.

Prin această metodă se păstrează mai multe substanțe nutritive din carne

Poșarea este cea mai dietetică metodă de a prepara puiul, pentru că nu presupune folosirea uleiului sau a altor grăsimi. Puiul poșat este pregătit în apă, printr-o metodă mai specială.

În acest fel, zeama va avea o aromă curată și pronunțată de pui. Această metodă presupune o fierbere la foc foarte mic, la o temperatură de 75-85 de grade Celsius.

Astfel, în supă se păstrează mai multe substanțe nutritive din carne.

În schimb, fierberea puiului, așa cum face toată lumea, va avea ca rezultat o zeamă cu un aspect mai tulbure, iar carnea riscă să fie fiartă prea mult.

Prin poșare, carnea nu se usucă, păstrează lichidele și aromele în interior, iar textura și culoarea se mențin. Și mai important este că, prin această metodă de preparare se păstrează mai multe substanțe nutritive din carne.

Care este rețeta ideală

Fierbeți apa la o temperatură mare, într-o oală sau cratiță adâncă. Micșorați focul în momentul în care apa a început să fiarbă și puneți carnea de pui în oală. Aceasta trebuie să fie tăiată în bucăți și să fiarbă la foc foarte mic, la o temperatură de 75-85 de grade Celsius, pentru a-și păstra aroma cât mai bine.

Puiul poșat diferă de puiul fiert prin modul în care este preparat. La poșat, puiul se pune la fiert în apa care deja a clocotit și se lasă la foc mic, în timp ce puiul fiert se pune la început în apă și fierbe la temperaturi mult mai mari.

Ce puteți adăuga în supa de pui

Odată poșat puiul, puteți adăuga în oală legumele, care nu trebuie să lipsească din supa de pui: câțiva morcovi tăiați grosier, o țelină, două cepe mari și un cățel de usturoi, dacă nu vă deranjează gustul. Apoi puteți presăra și câteva boabe de piper și, eventual, o crenguță de mărar. Dacă sunteți foarte răcit puteți adăuga și ceva mai netradițional: puțin ghimbir.