Anumiți pești, cum ar fi somonul, au avantajul suplimentar de a fi plini de acizi grași omega-3, acele grăsimi sănătoase care pot ajuta la creșterea colesterolului bun și la scăderea trigliceridelor. Cel puțin așa suntem tentați să credem.

Studiile privind beneficiile uleiului de pește și ale suplimentelor cu ulei de pește nu au fost la fel de concludente când vine vorba de prevenirea bolilor de inimă pentru persoanele care nu prezintă un risc mai mare.

Ce au descoperit cercetătorii în acest studiu

În cel mai recent studiu, publicat în BMJ, cercetătorii au observat că persoanele fără antecedente de probleme cardiace, care au luat în mod regulat suplimente cu ulei de pește, și-au crescut riscul de fibrilație atrială, scrie Time.

Studiul a implicat peste 415.000 de bărbați și femei din centrul de date privind sănătatea din UK Biobank, care au fost de acord să-și împărtășească dosarele de sănătate și să răspundă la întrebări despre diete și despre consumul de suplimente.

Participanții a fost cooptați între anii 2006 și 2010 și au fost urmăriți până în 2021 sau până au murit, majoritatea fiind urmăriți pentru o perioadă medie de aproape 12 ani. În general, aproximativ o treime dintre ei au folosit suplimente cu ulei de pește.

Risc cu 13% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială și cu 5% mai mare de accident vascular cerebral

Printre persoanele fără antecedente de boli de inimă, cei care au luat în mod regulat suplimente cu ulei de pește au avut un risc cu 13% mai mare de a dezvolta fibrilație atrială și un risc cu 5% mai mare de accident vascular cerebral, în comparație cu cei care nu au luat suplimentele.

Cercetătorii au defalcat participanții în funcție de severitatea rezultatelor legate de inimă pe care le-au experimentat: femeile care au început fără avea probleme cu inima aveau o șansă cu 6% mai mare de a avea un atac de cord, un accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă dacă au luat suplimente de ulei de pește, comparativ cu cele care nu au făcut asta.

Cu toate acestea, la persoanele care au avut deja antecedente de boli de inimă, rezultatele au fost destul de diferite. Așa cum au arătat studiile anterioare, suplimentarea regulată cu ulei de pește a fost legată de un risc cu 15% mai mic de a evolua la probleme cardiace mai severe – de la fibrilație atrială la un atac de cord, de exemplu, sau de la agravarea insuficienței cardiace, până la deces.

Dr. Alice Lichtenstein, cercetător la Laboratorul de Nutriție Cardiovasculară de la Universitatea Tufts și expert la Asociația Americană a Inimii (care nu a fost implicat în studiu), spune că riscul de fibrilație atrială asociat cu suplimentele cu ulei de pește, în special la doze mai mari nu este ceva nou.

Iar riscul observat în studiul actual ar putea reflecta faptul că deoarece cercetătorii le-au cerut oamenilor să raporteze utilizarea suplimentelor, nu au putut verifica nici utilizarea reală, nici dozele pe care le-au luat.

„Singura opțiune de răspuns pentru utilizarea obișnuită a suplimentelor cu ulei de pește din acest studiu a fost „da” sau „nu” și rareori utilizarea suplimentelor a fost consistentă”, spune Lichtenstein. „Autorii nu au informații despre tipul de suplimente de ulei de pește consumate, care pot varia foarte mult și nici despre doza luată”, adaugă ea.

Un studiu din 2018 a observat că suplimentele cu ulei de pește au avut un risc cu 28% mai mic de atacuri de cord

În cel mai mare studiu randomizat de control al uleiului de pește într-o populație altfel sănătoasă, fără probleme cardiace cunoscute, studiu publicat în 2018, suplimentele cu ulei de pește au fost legate de un risc cu 28% mai mic de atacuri de cord și un risc general redus cu 17% de boli de inimă. Totuși, în acel studiu, suplimentele nu au fost asociate cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral.

Dr. JoAnn Manson, șeful diviziei de medicină preventivă de la Harvard Medical School, care a realizat studiul, spune că aceste rezultate sunt probabil mai pentru modul în care uleiul de pește afectează inima, deoarece studiul a folosit surse de suplimente controlate de calitate și monitorizate cu atenție dozajul participanților.