Niculae Havrileţ, director şi expert în Ministerul Energiei a vorbit în cadrul unei conferințe de specialitate despre situația din Marea Neagră. Potrivit acestuia, investitorii nu pot instala turbine eoliene offshore în România, în contextul în care încă nu se cunoaşte cu exactitate care este instituţia care ar trebui să concesioneze companiilor suprafeţe sau terenuri din Marea Neagră pentru acest tip de activitate.
El a adăugat că România are un potențial imens de instalații eoliene offshore, iar Banca Mondială oferă sprijin pentru acest lucru.
“România are un potenţial foarte mare de instalaţii eoliene offshore, vorbim de mii de MW. Banca Mondială ne oferă sprijinul de a plăti o consultanţă externă pentru a avea o lege specială, aşa cum există în alte ţări, precum Marea Britanie, Danemarca, Polonia”, a spus oficialul ministerial.
Acesta a mai menționat faptul că, în prezent, Secretariatul General al Guvernului analizează care este instituţia care se va ocupă de concesionarea suprafeţelor maritime pentru acest tip de activitate.
România are nevoie de o nouă instituție
Expertul în Ministerul Energiei adaugă că este nevoie neapărată de o astfel de instituție pentru gestionarea teritoriului.
“Considerăm că trebuie să ştim exact cine şi cum concesionează terenurile sau suprafaţa marină. În România nu avem o instituţie care să gestioneze activitatea de concesionare a fundului mării pentru aceste activităţi. Nu ştim, pentru că, la rândul său, Secretariatul General al Guvernului a încheiat un contract de consultanţă pentru a stabili modalitatea de gestionare a acestui teritoriu de sub suprafaţa marină. Când SGG va finaliza această acţiune, probabil vom vedea, va fi definită instituţia care să gestioneze zona respectivă”, a explicat Havrileţ.
În ceea ce privește investițiile străine, el a arătat că interesul investitorilor este mare, având în vedere potenţialul eolian care există acolo.
“Este clar interesul marilor producători de energie eoliană pentru această zonă în România, aici trebuie să aduc aminte că şi Hidroelectrica are planul de 300 de MW, interese care vin de la mari companii din Europa, Verbund, de exemplu, care vor o asociere cu Hidroelectrica, sau companii care au lucrat în Danemarca sau Germania în aceste zone, să investească şi să ne arate tehnologia în acest tip de activităţi”, a mai spus reprezentantul ministerului, prezent la conferinţa “Energia postcoronavirus”, organizată de Profit.ro.
Totodată, specialistul în domeniu a mai menționat că se aşteaptă ca şi companiile care au concesionat perimetre petrolifere din Marea Neagră şi caută gaze să fie interesate şi de investiţia în sectorul eolian offshore.
“Ei deţin deja tehnologii care să poată instala ferme eoliene. Au platforme, au mijloace de transport, ne aşteptăm ca aceste companii să-şi manifeste interesul cât mai repede”, a precizat Havrileţ, citat de Agerpres.