Adevărul despre tofu. Ce se întâmplă în organism atunci când o consumăm

tofu

SURSA FOTO: Dreamstime

Tofu este un aliment japonez popular preparat din soia. Gustul său este apreciat atât de vegetarieni, cât și de persoanele care consumă carne. Această brânză din soia s-a numărat printre alimentele de bază, încă din Evul Mediu. În prezent, se bucură de o popularitate tot mai mare datorită gustului delicios și aportului redus de calorii. Se poate spune că tofu ajută la pierderea kilogramelor în plus?

Tofu poate fi feliată în diferite forme și poate fi inclusă în diferite rețete vegane și vegetariene. Soia nu conține gluten și conține mai puține calorii decât alte alimente de bază, ceea ce o face ideală pentru cei care vor să slăbească, potrivit Sportskeeda.

Ca și brânza obținută din lapte, tofu se obține din lapte de soia. Proteinele din laptele de soia sunt stimulate prin adăugarea de acid citric, sare de mare, clorură de magneziu sau sulfat de calciu pentru coagulare. În final, acestea sunt separate de lichid prin strecurare, încălzire sau presare.

Nu are colesterol și este o sursă bogată de fier non-hem

Tofu nu conține colesterol și este o sursă bogată de fier non-hem pentru vegani și vegetarieni. Soia conține, de asemenea, diverși compuși naturali cunoscuți sub numele de izoflavone, care au diferite beneficii pentru sănătate. Câteva sute de grame din acest produs din soia conțin următorii nutrienți:

Proteine: 8 grame 

Carbohidrați: 2 grame 

Fibre: 1 gram 

Grăsime: 4 grame 

Mangan: 31% din DZR

Calciu: 20% din DZR 

Seleniu: 14% din DZR 

Fosfor: 12% din DZR 

Cupru: 11% din DZR 

Magneziu: 9% din DZR 

Fier: 9% din DZR 

Zinc: 6% din DZR 

Beneficii multiple pentru sănătate

Tofu poate fi un aliment foarte bun pentru sănătatea umană. Compușii de izoflavone prezenți în soia reduc nivelurile de colesterol rău. Colesterolul LDL ridicat este adesea asociat cu ciroza hepatică și bolile de inimă. Proprietățile anti-inflamatorii din soia pot ajuta și persoanele care suferă de ateroscleroză și hipertensiune arterială.

Ajută la prevenirea cancerului

O substanță chimică prezentă în soia, cunoscută sub numele de genisteină, poate preveni creșterea celulelor tumorale. Acest compus are proprietăți antioxidante. Două porții de brânză tofu pe zi ar putea ajuta persoanele care suferă de anumite tipuri de cancer.

Ține sub control diabetul

Unele studii au asociat consumul de produse din soia, precum tofu, cu controlul diabetului. Soia nu declanșează o creștere a glicemiei și a nivelului de insulină, ceea ce o face ideală pentru a inversa rezistența la insulină la persoanele care se luptă cu diabet zaharat de tip 2.

Previne osteoporoza

Izoflavonele prezente în soia pot preveni degenerarea oaselor și pot crește densitatea minerală osoasă. Acest lucru poate preveni apariția osteoporozei. Calciul din soia poate fi și el un factor care contribuie la sănătatea și densitatea oaselor.

Bună și pentru pierderea în greutate?

Tofu are un conținut scăzut de calorii și de aceea poate fi o opțiune într-un regim de slăbire. Această brânză din soia se numără printre cele mai bune alimente bogate în proteine ​​și sărace în grăsimi, care ajută la pierderea în greutate. Tofu este ideală mai ales pentru persoanele care nu pot consuma produse de origine animală.