Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a comparat mandatele președințiale ale lui Traian Băsescu cu cele ale lui Klaus Iohannis, evidențiind diferențele și influența acestora în politică.
Nu s-a luat nicio decizie în coaliție fără Klaus Iohannis
Kelemen Hunor a subliniat că Traian Băsescu, în cei zece ani de președinție, a exercitat puteri care au forțat limitele constituționale, având un impact semnificativ asupra deciziilor politice. În schimb, Klaus Iohannis, conform liderului UDMR, a extins puterile prezidențiale mai discret, fără a face spectacol, dar totuși jucând un rol crucial în procesul decizional.
„Klaus Iohannis a mai lărgit un pic, mai puțin vizibil, nu făcea spectacol, dar trebuie să fim conștienți că fără președinte, în această țară, nu s-a luat nicio decizie în coaliție”, a spus Hunor la Digi24.
Potrivit lui Kelemen Hunor, în absența președintelui, nicio decizie importantă nu a fost luată în cadrul coaliției guvernamentale. El a menționat că președintele Klaus Iohannis a avut un rol esențial în stabilirea direcției politice a țării, chiar dacă influența sa nu a fost mereu evidentă în mod public.
„Deci răspunsul e că nu s-ar fi putut face fără președinte. Absolut, dacă Iohannis voia să nu fim împinși afară, nu s-ar fi întâmplat. Aici nu pot să intru în detalii pentru că nu e momentul și nu e cazul”, a mai spus liderul UDMR pentru sursa citată.
Iohannis nu va face niciodată ce a făcut Traian Băsescu
Kelemen Hunor a remarcat că președintele Klaus Iohannis este un lider previzibil, care nu adoptă tactici controversate similare cu cele ale predecesorului său, Traian Băsescu. Totuși, el a subliniat că rezultatele acțiunilor lor pot fi similare, chiar dacă modul de acțiune este diferit.
„Nu știu dacă va interveni direct, dacă are ceva de spus va spune într-un cadru restrâns și va impune dacă are o decizie. Este un om extrem de previzibil, nu va face niciodată ce a făcut Băsescu, va face invers dar rezultatul va fi același”, a declarat Hunor.
Nu există stabilitate în coaliția de guvernare
Referindu-se la coaliția de guvernare, Kelemen Hunor crede că în prezent nu există stabilitate, lucru asumat la constituirea acesteia. El a explicat că argumentul PSD și PNL în 2021 a fost acela că este nevoie de stabilitate, dar ulterior au exclus UDMR din coaliție, sugerând că ei au creat instabilitate.
El a menționat că în ultimul an în România au avut loc frecvent scandaluri și decizii greșite, care sunt corectate ulterior prin ordonanțe de urgență, subliniind că nu se poate vorbi despre stabilitate politică.
„Acum, dacă mă uit la ce s-a întâmplat de aproape un an de zile în România, putem discuta despre orice, dar despre stabilitate nu, că nu trece o zi fără scandal, nu trece o lună fără decizii greşite care sunt corectate a doua lună cu o altă ordonanţă de urgenţă, după care urmează o a treia sau a patra ordonanţă de urgenţă pentru a nuanţa deciziile anterioare. Deci de stabilitate politică nu putem discuta, doar de o majoritate confortabilă în Parlament”, a mai spus liderul UDMR.
Întrebat dacă crede că PSD şi PNL vor avea un candidat comun la prezidențiale, liderul UDMR a răspuns că este posibil, dar că despre acest lucru se poate discuta serios abia după data de 9 iunie.