Traian Băsescu a reintrat, din nou, în atenția presei, ca urmare a ultimului episod din Parlamentul European. În timpul unei dezbateri despre influența Rusiei în blocul comunitar, fostul președinte al României a dat citire unei liste cu foști oficiali europeni care au lucrat pentru Rusia.
El nu a apucat, însă, să-și termine discursul, pentru că șeful de ședință i-a tăiat microfonul, aparent pentru depășirea timpului alocat.
De altfel, Traian Băsescu a discutat în multe ocazii despre Rusia, iar în contextul actual, al războiului în Ucraina, fostul președinte a avut mai multe intervenții critice la adresa lui Vladimir Putin.
Atac dur la adresa lui Vladimir Putin
În februarie 2022, Traian Băsescu îl critica aspru pe Vladimir Putin și arunca cuvinte grele la adresa acestuia, într-o postare pe Facebook. Fostul șef al statului a suspus atunci despre liderul rus că suferă de un sindrom al „puterii discreționare” și că a atacat Ucraina în speranța că poate reface Uniunea Sovietică.
“Bătăuşul de la Kremlin”, suferind grav de un sindrom al puterii discreţionare, crede că poate reface defunctul URSS, îngenunchind din nou popoare libere ce doresc să trăiască în ţări suverane şi independente şi guvernate de valori europene”, a scris, atunci Traian Băsescu.
E timpul ca Marea Neagră să înceteze să mai fie un lac rusesc!
De altfel, chiar în debutul mandatului său de președinte, Băsescu a câștigat puncte importante în ochii românilor atunci când a atacat dur Rusia. El a atras atenția în legătură cu pericolul rusesc.
Moscova tratează Marea Neagră ca pe „un lac rusesc”, declara șefului statului, în septembrie 2005, într-un discurs susținut în Statele Unite, la Universitatea Stanford. E timpul ca Marea Neagră să înceteze să mai fie un lac rusesc, a insistat Traian Băsescu la acel moment.
Replică dură adresată unui oficial rus la APCE
Apoi, în ianuarie 2006, la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, reprezentantul Rusiei, Konstantin Kosacev, l-a întrebat pe preşedintele Băsescu cum se împacă instalarea bazelor americane în România, cu prevederile privind tratatul forţelor convenţionale în Europa şi cu alte angajamente legate de controlul armelor.
„După cum am înţeles, dumneavoastră reprezentaţi Federaţia Rusă. 30 de ani aţi stat în Romania şi nu v-am întrebat niciodată de ce aţi stat”, a spus Traian Băsescu.
De altfel, înaintea vizitei pe care a făcut-o la Moscova în februarie 2005, Traian Băsescu a declarat ziarului Moskovskie Novosti că au fost pierduţi 15 ani în relaţia cu Rusia din cauza unor complexe istorice şi a unor complexe ale politicienilor care au condus România.