Uleiul de avocado a crescut în popularitate pe măsură ce tot mai mulți oameni învață despre beneficiile surselor sănătoase de grăsimi. Uleiul de avocado este hrănitor, sigur pentru gătit la temperaturi ridicate și poate fi folosit în diferite moduri pentru mese delicioase și sănătoase pentru inimă, scrie Health.com.
Uleiul de avocado este bogat în acizi grași care promovează sănătatea
Uleiul de avocado este bogat în acizi grași mononesaturați (MUFA), molecule de grăsime care pot ajuta la scăderea colesterolului LDL. Uleiul de avocado este compus din 71% acizi grași mononesaturați (MUFA), 13% acizi grași polinesaturați (PUFA) și 16 % acizi grași saturați (SFA).
Dietele bogate în grăsimi mononesaturate au fost asociate cu protejarea împotriva unor afecțiuni precum bolile de inimă.
Un studiu care a inclus date despre peste 93.000 de oameni a descoperit că persoanele care consumau MUFA din surse vegetale aveau un risc semnificativ mai scăzut de a muri din cauza bolilor de inimă și a cancerului.
Alte cercetări arată că atunci când MUFA din alimente vegetale înlocuiesc SFA, grăsimile trans sau carbohidrații rafinați, riscul de boli de inimă este redus semnificativ.
De asemenea, una dintre principalele grăsimi din uleiul de avocado, acidul oleic, poate ajuta la menținerea unei greutăți corporale sănătoase prin reglarea apetitului și a consumului de energie și prin reducerea grăsimii abdominale.
Este o sursă bună de vitamina E
Vitamina E este un nutrient care îndeplinește roluri importante în organism. Funcționează ca un antioxidant puternic, protejând celulele împotriva daunelor oxidative, pot provoca boli. Nutrientul este implicat în funcția imunitară, comunicarea celulară și alte procese metabolice.
În plus, vitamina E susține sănătatea inimii prin prevenirea coagulării sângelui și promovarea fluxului sanguin.
De asemenea, ajută la prevenirea modificărilor oxidative ale colesterolului LDL. Modificările oxidative ale colesterolului LDL joacă un rol important în dezvoltarea aterosclerozei sau a formării plăcii în artere, care este principala cauză a bolilor de inimă.
Cercetările arată că o porție de două linguri de ulei de avocado oferă aproximativ șapte miligrame (mg) de vitamina E, ceea ce echivalează cu 47% din valoarea zilnică. Cu toate acestea, nivelurile de vitamina E pot varia în funcție de procesarea prin care trece uleiul de avocado înainte de a ajunge pe rafturile magazinelor.
Uleiul de avocado rafinat, care suferă de obicei un tratament termic, va avea niveluri mai scăzute de vitamina E, deoarece căldura degradează anumiți compuși găsiți în uleiuri, inclusiv vitamine și compuși de protecție.
Optați pentru uleiuri nerafinate, presate la rece.
Conține compuși vegetali antioxidanti și antiinflamatori
Uleiul de avocado conține compuși din plante despre care se știe că susțin sănătatea, inclusiv polifenoli, proantocianidine și carotenoizi.
Acești compuși ajută la protejarea împotriva daunelor oxidative și la reglarea inflamației în organism. Studiile arată că dietele bogate în antioxidanți, cum ar fi carotenoizii și polifenolii, ar putea ajuta la protejarea împotriva mai multor afecțiuni, inclusiv bolile de inimă și bolile neurodegenerative.
Rezultatele studiilor celulare și ale cercetărilor pe animale sugerează că uleiul de avocado are efecte semnificative de protecție celulară și poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și a inflamației.
Ca și în cazul vitaminei E, procesul de rafinare poate reduce semnificativ conținutul de antioxidanți al uleiului de avocado.
Poate susține sănătatea inimii
Profilul de acizi grași al uleiului de avocado îl face o alegere inteligentă pentru susținerea sănătății inimii. Este bogat în grăsimi mononesaturate și conține antioxidanți precum polifenoli și vitamina E, despre care s-a demonstrat că reduc riscul de boli de inimă.
Utilizarea uleiului de avocado, în locul grăsimilor saturate, poate ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi colesterolul LDL, și poate ajuta la scăderea inflamației.
Studiile care investighează efectele consumului de ulei de avocado asupra sănătății inimii sunt limitate. Cu toate acestea, există cercetări extinse, care arată că un avocado întreg și înlocuirea surselor de grăsimi saturate cu surse de grăsimi nesaturate, cum ar fi uleiul de avocado, reduc factorii de risc pentru bolile de inimă.
Nutriția uleiului de avocado
Ca și alte uleiuri procesate, uleiul de avocado are un conținut scăzut de substanțe nutritive. Cu toate acestea, uleiul de avocado nerafinat oferă o sursă bună de vitamina E.
O lingură de ulei de avocado conține:
- Calorii: 124
- Grăsimi: 14 grame (g)
- Grăsimi saturate: 1,62 g
- Grăsimi nesaturate: 9,88 g
- Carbohidrați: 0 g
- Fibre: 0 g
- Proteine: 0 g
- Vitamina E: 3,5 mg sau 23,5% din valoarea zilnică
Conținutul de vitamina E și de alți compuși din uleiul de avocado poate varia în funcție de tip. Procesul de rafinare prin care trec uleiurile poate reduce semnificativ nivelul de antioxidanți, cum ar fi vitamina E, carotenoizi și polifenoli.
Deși uleiul de avocado rafinat are un punct de fum mai mare decât uleiul de avocado nerafinat, alegerea unui ulei de avocado nerafinat, presat la rece, poate oferi mai multe beneficii nutriționale.
Riscurile uleiului de avocado
Uleiul de avocado este sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, cei care sunt alergici la avocado ar trebui să evite uleiul de avocado și alte produse făcute din avocado.
De asemenea, ca toate grăsimile, uleiul de avocado este un aliment bogat în calorii și poate fi folosit în cantități mici.