Adevărul despre uleiul de floarea soarelui. Cât este de sănătos

ulei, uleiuri vegetale

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre aceste uleiuri. Uleiurile din semințe sunt un subiect destul de disputat în spațiul alimentar și al sănătății de ceva timp. Printre ele se numără uleiul de canola, uleiul de porumb, uleiul de semințe de struguri, uleiul de arahide, uleiul de soia și uleiul de floarea soarelui.

Adevărul despre uleiuri

Adevărul despre uleiuri. Uleiurile din semințe sunt un subiect destul de disputat în spațiul alimentar și al sănătății de ceva timp. Printre ele se numără uleiul de canola, uleiul de porumb, uleiul de semințe de struguri, uleiul de arahide, uleiul de soia și uleiul de floarea soarelui.

Uleiurile de semințe și-au câștigat o reputație proastă existând studii care susțin că ele cauzează o serie de probleme de sănătate, de la inflamație până la probleme digestive. Gastroenterologul Will Bulsiewicz vine cu explicații necesare.

„Vom vorbi despre uleiurile de semințe, cauza tuturor problemelor noastre”, dar chiar sunt inflamatorii? Aceasta este adevărata întrebare la care trebuie să răspundem”, spune el, potrivit Eatingwell.

Iată ce are de spus medicul despre acest subiect foarte discutat.

Uleiurile de semințe provoacă inflamație?

Dacă vă întrebați adesea dacă ar trebui să aruncați uleiul de canola din cămară, gastroenterologul explică de ce uleiurile din semințe pot fi o alternativă mai sănătoasă la alte ingrediente. El adaugă:

„Mulți dintre cei care ne spun că uleiurile de semințe sunt rele sunt aceiași oameni care ne spun să nu ne facem griji pentru grăsimile saturate. Și totuși, dacă vă uitați la studiile în care s-au înlocuit grăsimile saturate cu uleiuri de semințe, oamenii au avut mai puține inflamații.”

Bulsiewicz se referă la studii precum recenzia din 2024, publicată în Food & Nutrition Research, unde s-a demonstrat că uleiurile bogate în grăsimi nesaturate au generat un nivel mai bun de colesterol LDL, menținerea greutății, față de grăsimile saturate precum untul și uleiul de cocos. Bulsiewicz spune că asta nu înseamnă că trebuie să adaugi în dietă mai multe uleiuri din semințe.

Uleiurile de semințe pot fi inflamatorii într-un anumit context? Da! Dacă consumi mult prea mult ulei și insuficiente fibre, atunci vei avea inflamație. Și acesta este rezultatul consumului excesiv de calorii”, explică el.

„Deoarece aceste uleiuri tind să se găsească în alimentele foarte procesate, sunt ușor de consumat în exces”, adaugă el.

Ce ulei ar trebui să consumăm

Gastroenterologul recomandă un alt tip de ulei și, în general, spune el, încearcă să evite o categorie de alimente.

„Când folosesc ulei în alimentație, acesta este uleiul de măsline extravirgin. Și foarte mult încerc să evit prăjelile deoarece conțin lucruri precum glicația avansată”, recomandă el.

Produsele finale de glicație avansată determină interacțiunea zahărului cu proteinele și grăsimile din fluxul sanguin, iar acest lucru se întâmplă atunci când alimentele sunt gătite la temperaturi ridicate. El spune că alimentele prăjite sunt doar un exemplu al acestui efect asupra organismului.

Uleiul de măsline este un aliment de bază în dieta mediteraneană, una dintre cele mai sănătoase forme de alimentație. Acest ulei are o serie de beneficii: este plin de grăsimi sănătoase pentru inimă, poate reduce riscul de cancer și are proprietăți antiinflamatorii.

Dacă utilizați uleiuri de semințe ca înlocuitor pentru grăsimile saturate, medicul gastroenterolog dă undă verde. Dar, ca parte a rutinei obișnuite, încearcă să folosești ulei de măsline extravirgin când gătești. Este mai sănătos decât alte uleiuri și chiar are câteva avantaje nutriționale, inclusiv beneficii antiinflamatorii.