Pentru unele persoane însă, adăugarea unui strop de ulei de măsline extravirgin ar putea compromite o alegere altfel sănătoasă a unui stil de viață.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Florida și de la Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi a analizat mai atent beneficiile dietelor pe bază de plante la persoanele cu risc de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice, scrie Sciencealert.

Promovarea dietelor vegane și a alimentației mediteraneene aduce în prim plan beneficiile uleiului de măsline extravirgin (EVOO) ca mijloc de reducere a nivelului îngrijorător de colesterol.

Rezultate contradictorii

Dieta mediteraneeană include grăsimi de origine animală, iar adăugarea cantității recomandate de ulei de măsline înseamnă că un consum de grăsimi poate ajunge până la aproape jumătate din aportul de energie al organismului.

Studiile au arătat rezultate contradictorii cu privire la beneficiile diferitelor părți ale dietei mediteraneene, iar dovezile că uleiul de măsline, combinat cu diete cu conținut scăzut de grăsimi, pe bază de plante, cu alimente integrale, este bun pentru persoanele cu factori de risc pentru bolile de inimă sunt insuficiente.

Studiul a indicat îmbunătățiri ale profilurilor cardiometabolice – colesterolul, zahărul din sânge și inflamația

Pentru a investiga acest lucru, cercetătorii au recrutat 40 de adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 79 de ani, care au petrecut un total de opt săptămâni cu o dietă vegană: patru săptămâni cu o dietă care a constat din patru lingurițe suplimentare de EVOO pe zi și patru săptămâni cu o dietă scăzută. 

Atât dietele scăzute, cât și cele bogate în EVOO au condus la îmbunătățiri ale profilurilor cardiometabolice (care acoperă colesterolul, zahărul din sânge și inflamația) în comparație cu măsurile luate înainte de diete. 

Ordinea în care s-au consumat dietele a făcut o diferență în modul în care s-au schimbat nivelurile de colesterol în comparație cu valoarea de bază, la începutul studiului.

Perioada de dietă cu cantități relativ generoase de ulei de măsline și apoi trecerea la mese cu puțin ulei de măsline a determinat scăderea nivelului de lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL) sau colesterol „rău” al voluntarului.

Pe de altă parte, consumul de EVOO părea să împiedice reducerea LDL.

Scăderea consumului de ulei de măsline extravirgin poate duce la o scădere a lipidelor 

Echipa crede că cantitățile mici de grăsimi saturate găsite în uleiul de măsline extravirgin ar putea afecta procesarea LDL-urilor de către ficat, determinându-le să crească în sânge, crescând riscul organismului de accident vascular cerebral și atac de cord.

„Scăderea consumului de ulei de măsline extravirgin poate duce la o scădere a lipidelor, spre deosebire de un consum relativ mai mare”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Cercetătorii au luat în considerare diferențele de sex și greutatea corporală în calculele lor, dar toți participanții au fost evaluați ca fiind la limita de risc crescut de boală cardiovasculară aterosclerotică (ASCVD).

În plus, diferențele în reducerile relative ale colesterolului LDL nu au fost chiar atât de mari, mai ales atunci când dieta cu conținut scăzut de EVOO a fost urmată. 

Cu sau fără ulei de măsline, aceste diete pe bază de plante s-au dovedit  a fi bune pentru organism.

„Deși ambele diete au îmbunătățit fenotipul metabolic, o intervenție cu EVOO scăzut poate oferi o scădere superioară a LDL-C la persoanele cu cel mai mare risc”, scriu cercetătorii.

„Luarea în considerare a surselor optime de grăsimi dietetice, precum și a cantității de ulei de măsline extravirgin într-un model alimentar vegan, care reduce riscul, poate varia în funcție de contextul alimentar și de nivelul de risc”, afirmă autorii în cercetarea publicată în Journal of the American Heart Association.