Dar există un tip de ulei de măsline care e chiar mai bun decât cel extravirgin: se numește ulei de măsline cu conținut ridicat de compuși fenolici. Deși nu este ieftin, prezintă câteva beneficii pentru sănătate destul de impresionante. Acum puteți afla de ce merită să-l aveți în bucătărie.
Principalul motiv pentru care uleiul de măsline extravirgin este un aliment atât de sănătos se datorează polifenolilor săi. Sunt o formă de antioxidanți și ajută la prevenirea bolilor, inversând sau prevenind oxidarea celulelor.
Uleiul de măsline extravirgin este forma cea mai bună a produsului deoarece are mai mulți polifenoli decât uleiul de măsline virgin sau rafinat. Cu cât un ulei de măsline este procesat mai mult, cu atât este mai mic conținutul de polifenoli și cu atât are o valoare mai mică pentru sănătate, potrivit Cleanplates.
Uleiul de măsline cu conținut ridicat de compuși fenolici are mai mulți polifenoli decât orice alt tip de ulei de măsline, inclusiv cel extravirgin.
„Diferența este nivelul compușilor fenolici din uleiul de măsline și cât timp vor rămâne puternici”, spune Dana Ellis Hunnes, dietetician la centrul medical UCLA. „Ceea ce diferențiază uleiul de măsline cu conținut ridicat fenolic este concentrația compușilor fenolici”, adaugă aceasta.
De unde provine uleiul de măsline cu conținut ridicat de compuși fenolici
Ați putea presupune că acest tip de ulei de măsline este o creație recentă și că este un produs produs de laborator. În realitate, este complet natural.
Conținutul de compuși fenolici din uleiul de măsline a fost studiat doar în ultimii treizeci de ani, iar studiile despre beneficiile polifenolilor din uleiul de măsline sunt și mai noi.
„Unii dintre fenolii mai importanți și benefici din punct de vedere biologic, cum ar fi oleocanthalul, au fost descoperiți cu doar 15 ani în urmă, în timp ce cercetarea medicală asupra beneficiilor lor este încă la început”, explică dr. Limor Goren, biolog molecular și fondator al Kyoord.
Beneficiile acestui tip de ulei de măsline
Datorită cantității mai mari de antioxidanți din uleiul de măsline cu conținut ridicat de compuși fenolici, acesta are numeroase beneficii pentru sănătate, mai mari decât cele ale uleiului extravirgin. Polifenolii neutralizează radicalii liberi care dăunează celulelor noastre, deci cu cât sunt mai mulți, cu atât mai bine.
„Compușii fenolici sunt extrem de buni la neutralizarea radicalilor liberi și, prin urmare, sunt foarte buni antiinflamatori”, spune Hunnes. „Ei ajută celulele să evite mutațiile, știut fiind faptul că radicalii liberi cresc riscul de mutații.”
Pe lângă faptul că ne protejează de boli, polifenolii din acest ulei ajută organismul să funcționeze mai eficient. „Acești micronutrienți care se găsesc în mod natural pot ajuta la îmbunătățirea funcției mitocondriale, ajutând corpul nostru să funcționeze ca o mașină bine unsă, chiar și la nivel celular”, spune Bogden.
Acest tip de ulei de măsline este, de asemenea, studiat pentru capacitatea sa de a preveni declinul cognitiv la adulții în vârstă și s-a demonstrat că ajută la prevenirea bolii Alzheimer.
Ce gust are
Dacă sunteți consumator de ulei de măsline extravirgin, știți deja că are un gust mai puternic, mai bogat și mai ierbos, decât uleiul de măsline rafinat. Polifenolii sunt localizați în acea iarbă. Asta înseamnă că uleiul de măsline HP are un gust deosebit de puternic, unii asemuindu-l cu gustul piperului, în timp ce alții îl descriu ca fiind ”amar”.
Acest ulei de măsline este un adaos excelent pentru orice dietă, chiar dacă este mai scump.